Икономист:

В България се става милионер за 250 години, в САЩ - десет пъти по-бързо

Гражданите на България и Румъния, двете най-бедни държави в ЕС, имат нужда от съответно 250 и 350 години да станат милионери в долари, докато на хората в САЩ са им необходими едва около 25 години. Това става ясно от проучването на "Икономист", базирано на собствени данни, както и на данни на Евростат, Световната банка и други институции.

Изчислението е направено върху две бази – първата е покупателната способност на населението, а другата - пазарните цени. Между двете изчисления има голяма разлика, защото стандартът на живот и оттам цените в по-бедните държави са много по-ниски. Индексът за покупателна способност показва, че ако един българин в България има половин милион долара, той може да живее точно толкова добре, колкото американец в САЩ с един милион долара. За да достигне покупателната способност на американец с 1 милион долара, един българин има нужда от 120 години. В същото време, за да спечели наистина 1 милион долара, му трябва двойно повече време – 250 години.

Икономист са изчислили, че норвежци, австрийци, швейцарци и датчани имат нужда от 25 години да спечелят 1 милион долара. Заради много по-високия стандарт на живот в тези държави обаче, те се нуждаят от около 40 години да достигнат покупателната способност на един американски милионер.

При най-големите европейски държави - Франция, Германия и Великобритания са необходими около 40, за да се спечелят 1 милион долара кеш. За да бъде достигната покупателната способност в САЩ са им необходими около 45 години.

Интересното в статистиката е, че в България е по-лесно да се стане милионер, отколкото в Румъния. Да се спечелят парите кеш в северната ни съседка са необходими почти 350 години срещу 250 за България. Да се достигне покупателната способност на американски милионер в София трябват 120 години срещу 200 в Букурещ.

Единствената друга съседна държава в таблицата на "Икономист“ е Турция. Там, за да се спечелят истински 1 милион долара са нужни 240 години. За да се почувства един турчин като американски милионер, трябват 150 години.

В материала си Икономист решава да помогне на онези свои читатели, които не могат да си представят 1 милион долара. Ако тази сума пари се изплаща в банкноти от по 100 долара, те могат да направят купчина висока 1 метър и ще тежат 10 кг.

Споделяне

Още от Бизнес