Социолози:

В България се злоупотребява със социологически данни

Боряна Димитрова: Удобни за правителството проучвания се плащат с обществени поръчки

В България се злоупотребява със социологически данни

В България има злоупотреба със социологически данни и то не само преди избори, смятат социолозите Боряна Димитрова (Алфа Рисърч), Кольо Колев (Медиана) и Мира Радева.

"Тези злоупотреби могат да бъдат най-различни и не са само в предизборен период. Те могат да влияят много мощно на общественото мнение при лобиране за една или друга поправка в закона. Те могат да влияят при приемането на една или друга политика. Това също е формиране на общественото мнение, което в определен момент може да доведе до едни или други резултати", посочи Боряна Димитров пред бТВ.

От думите ѝ стана ясно, че правителството също използва удобни социологически изследвания, като тя намекна, че за тях се заплаща с обществени поръчки. Като пример тя обвърза проучването на Мира Радева, което нарочи протестиращите на "Орлов мост" за "хора с объркани глави", със спечелването на поръчка от образователното министерство.

"Ден-два след това агенцията на Мира Радева получи поръчка от Министерството на образованието, младежта и науката за изследване на ефекта от младежките политики. Питам аз сега – това случайно съвпадение ли е, просто, понеже добре се е представила в единия случай, затова е получила другата? Ние сме представили официално искане пред министерството – казвам го в ефир – да получим протокол. Възможно е да е представила едни много добри условия... ", посочи Димитрова.

След тази реплика се стигна до скандал в ефир, като Мира Радева обяви, че изследването ѝ е коректно и е огорчена от Димитрова.

"Действително съм изключително огорчена от колежката Боряна Димитрова, която, само защото е загубила една обществена поръчка, е готова да хвърля кал върху колегите си. И нека да припомня един много важен факт. А между впрочем, не само. Искам да кажа, че г-жа Димитрова печели достатъчно обществени поръчки, само че тя, понеже смята, че тя трябва да спечели 100% от всички поръчки, се дразни от една поръчка, която сме спечелили. Това е единствената поръчка, която сме спечелили, искам да кажа, от миналата година до днес. Единствената обществена поръчка!", посочи Мира Радева.

Социолозите бяха поканени да коментират предложението на Яне Янев (РЗС) социологическите изследвания по време на изборната кампания да излизат с информация кой ги е поръчал и заплатил. Според Радева обаче огласяването на данните за финансиране не може да стане, защото го забранява кодексът на международната организация ЕЗОМАР.

Димитрова коментира от своя страна, че не липсата на тази информация е основният проблем, а "дискредитирането на обществения престиж на социологията".

"И аз на това искам да обърна внимание – и на г-н Яне Янев, и на законодателите. Извън това да обявиш кой е възложителят ти, има много скрити механизми за употребяване на натиск", каза още Димитрова. Сред тези механизми са обществените поръчки и достъпът на изследванията до медиите.

"Не можете да ме убедите, че всички социологически изследвания са еднакво тиражирани. Има изследвания, които са тиражирани. С риск пак да ми се обиди г-жа Янова - денят 4 септември. Аз си бях направила труда... Това беше денят, в който президентът Плевнелиев имаше номинация за президент. До следобеда, докато се извърши – имаше съспенс дали ще бъде той или не, имаше над 93 – тогава ги преброих – цитирания. Медиите, не е виновна г-жа Янова. Тя е дала изследване, медиите изключително услужливо, трябва да кажа, цяла сутрин... "ако изборите са днес”... Не е добре, честно казано. За този, който тепърва ще бъде номиниран, такава артилерийска подготовка сутринта, не е много добре", посочи Димитрова.

"Социологията възниква като будилник за гражданите, а не като Кашпировски за управляващите, защото това е големият дефект. Младите хора, които днеска ни слушат, не знаят, че социологическите изследвания са забранени в тоталитарните общества. Не заради диктата на мнозинството, не че 60% харесвали нещо, а заради малцинството – един човек да не е съгласен с един диктатор, това е началото на края. Така че вниманието към малцинството също има значение за социологията, което някои пропускат", коментира още Боряна Димитрова.

Според Кольо Колев хората трябва да следят данните и да различават отделните агенции. При последните избори, например, е имало две агенции, които непрекъснато са лъгали. "Това прилича на следното: отиваш при един зарзаватчия, той ти пробутва скапани домати. И вместо да го запомниш кой е този, ти пак отиваш при него и пак, и пак, и пак, и пак", обясни Колев.

Споделяне

Още по темата

Още от България