В България вече влизат предимно бежанци от Ирак и Афганистан

Центровете за настаняване са празни, не се планира откриването на нови

В България вече влизат предимно бежанци от Ирак и Афганистан

Профилът на пристигащите в България бежанци се е променил и вече идват най-много хора от Ирак и Афганистан, а не от Сирия, както е било миналата година, съобщи новият председател на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова.

Тя зае поста от уволнения Никола Казаков от премиера Бойко Борисов заради съмнителни обществени поръчки. Първанова съобщи, че договорите на Казаков все още се проверяват и засега няма информация какви нередности са установени.

По думите ѝ, в момента е зает не повече от 14% от капацитета на центровете за настаняване на бежанци и не се планира откриването на нови.

Няма доминиращ профил и в центровете живеят както малолетни и непълнолетни, така и семейства и млади мъже, коментира тя.

Сред мерките за контрол над пребиваващите там бежанци Първанова посочи вечерния час и проверка на багажа им. Намалява и броят на лицата, които самоволно се отлъчват от центровете.

"Трудно можем да кажем откъде ще дойде мисълта за престъпление. Това могат да бъдат хора, които са израсли в държавата, може да бъде и всеки друг", посочи Първанова пред БНР.

Тя съобщи, че благодарение на усилията на неправителствения сектор се организират курсове по български език за бежанците.

"В момента, в който получат статут, бежанците придобиват права, равни на тези на българските граждани, с известни изключения. Законът ни помогна миграционният натиск да ни отмине в някаква степен", отбеляза председателят на ДАБ.

Въпросът с преводачите и неуредените им отношения, свързани със заплащане на положения от тях труд за минали периоди, не е окончателно решен, отбеляза още Петя Първанова.

Търсят се начини за икономия на средства, за да се осъществи разплащането.

По време на управлението на Казаков се стигна и до бунт на преводачи, които се оплакаха, че агенцията им дължи хиляди левове.

Обмисля се как да бъде минимизирано напрежението в обществото, свързано с бежанците, съобщи още новият председател на ДАБ. Сред вариантите тя посочи разяснителни кампании, които да дадат на хората повече информация за статута и механизмите на престой и интеграция на бежанците.

Споделяне

Още по темата

Още от България