Класацията на Световната банка показва:

В България все по-трудно се прави бизнес

В България все по-трудно се прави бизнес

През последната година в България е било по-трудно да се прави бизнес, показва класацията ”Doing Business’2015”, която се изготвя всяка година от Световната банка. Въпреки негативните тенденции страната ни остава на едно сравнително добро място в класацията – 38-о от 189 държави.

От Световната банката съобщават, че класацията им през тази година е направена с нова методология. За улеснение авторите са публикували информация на какво място са щели да се намират през миналата година държавите, ако се използва новата методика. България щеше да е на 36-а позиция, което означава спад с две позиции за една година.

Данните в ”Doing Business’2015” са към 1 юни 2014 година.  Според анализаторите на Световната банка, цитирани от ”Дневник”, все пак е по-лесно да се прави бизнес в България, отколкото в Чехия (44-о място), Румъния (48-о), Унгария (54-о) и Гърция (61-о).

Лидер в класацията е Сингапур, следван от Нова Зеландия, Хонконг, Дания, Южна Корея, Норвегия, САЩ, Великобритания и Финландия. Сред най-добрите 20 има и бивши комунистически държави. Грузия на 20-о място, а Естония е 18-та. На последно място е Еритрея.

България бележи отстъпление в категориите за свързването на бизнес обект с електрическата мрежа (от 122-о на 125-о място), при получаването на разрешение за строителство (от 100-о на 101-о място), за започване на бизнес (от 41-о на 49-о), за  получаване на кредит (от 19-о на 23-о), за плащане на данъци (от 84-о на 89-о) и за спазване на договорите (от 74-о на 75-о).

През миналата година по старата методология България заемаше 58-о място от 189 икономики – с една позиция надолу спрямо доклада от 2012 година. Преди година българските показатели се влошаваха за всичко с изключение на това, че са станали по-лесни плащането на данъци и трансграничната търговия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес