В Бургас-Александруполис останаха само държавни фирми

В Бургас-Александруполис останаха само държавни фирми

Държавните фирми “Техноекспортстрой” и “Булгаргаз” ще си поделят поравно държавния дял в петролопровода “Бургас-Александруполис”, съобщи в четвъртък след правителственото заседание министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов.

Кабинетът одобри споразумението, което междуправителствената експертна група по проекта договори на 7 февруари в Бургас.  По думите на министър Гагаузов, България, Русия и Гърция ще подпишат документа на 6 март в Атина, но датата все още не е окончателна.

Държавните фирми, които ще поемат 24,5 процентния дял на България в тръбата ще могат да го продадат по-късно на други инвеститори, като нефтодобивната компания “Шеврон”, уточни Асен Гагаузов.

Частната фирма “Фронтиер”, която участва заедно с държавната фирма “Техноекспортстрой” с дружеството “Универсален терминал Бургас” отпада от проекта, съобщи министърът на регионалното развитие. Той уточни, че след като вече няма да има обща входна инфраструктура за двете нефтени тръби от Бургас – до Александруполис и до албанското пристанище Вльора, няма нужда и от компанията “Универсален терминал Бургас”.

Собствеността на входа ще е на международната проектна компания, в която руските фирми “Транснефт”, “Роснефт” и “Газпром нефт” ще притежават 51 на сто от акциите.

Според вицепремиера Ивайло Калфин, ще има готовност да се разшири входната инфраструктура и да отделят място в Бургас и за втората тръба, ако започне строителството на нефтена тръба от Бургас до албанското пристанище Вльора. За проекта на АМБО междуправителственото споразумение е подписано на 30 януари и предстои ратификацията му в парламентите на България, Македония и Албания.   

По думите на министър Асен Гагаузов, руските фирми все пак са се ангажирали с гаранции за количества петрол, които ще се транзитират през Бургас-Александруполис. Проектният капацитет на съоръжението ще е за транзита на 35 млн.тона суров петрол годишно, с възможност да се увеличи до 50 млн.тона нефт за година.

Според информация на Mediapool, ангажиментът за транзита на петрол е бил поет от руската държавна компания “Транснефт”, която е собственик на всички руски нефтени тръби.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?