В бургаската болница спасиха дете със забита в главата градинска ножица

Рентгенова снимка на травмата

Седемгодишно момче със забита в главата градинска ножица беше спасено в университетската болница в Бургас навръх Великден, съобщиха от лечебното заведение. По думите на родителите, детето паднало върху инструмента, докато си играело в градината. Ръждясалото острие минало през цялата буза и опряло в черепа зад окото.

Според дежурните лекари ако острието се беше забило още няколко милиметра навътре, изходът е щял да бъде фатален. Веднага са направени всички образни изследвания и е свикан екип за спешна операция. Последвали няколко дни възстановяване в отделенията по реанимация и УНГ и от вчера момчето си е вкъщи.

"В цялата си над 30-годишна практика не съм виждал подобна травма. Оприличавам я на нараняване от военно време, каквито наранявания в днешни дни са рядкост. Острието на ножицата прилича на копие, на щик. В хода на операцията то е извадено много бавно, кървенето е овладяно, наложи се и кръвопреливане", коментира УНГ-специалистът д-р Даниел Петков, който е извършил операцията.

Щастливият изход е резултат от екипната работа на Спешното отделение в лицето на дежурния д-р Светослав Тодоров, анестезиологът д-р Валентин Кравченко, както и отделенията по образна диагностика и детски болести.

Случаят ще бъде докладван на медицински научен форум. Причината за травмата - градинската ножица с размер около 70 см, се пази за спомен в УНГ-отделението на Бургаската болница.  

Споделяне

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?