В бюджета на София зейна дупка от 20 млн. лв.

В бюджета на София зейна дупка от 20 млн. лв.

Дупка от близо 20 милиона лева се образува в бюджета на София след като състав на Софийски градски съд (СГС) отмени на 10 май решението на Столичния общински съвет (СОС), с което бяха увеличени таксите за издаване на строителни разрешителни.

Жалбите до съда са подадени от неправителствените организации Национална асоциация на строителите на жилища в България и Българска предприемаческа камара.

В средата на месец декември по предложение на кмета Бойко Борисов градският парламент реши да завиши таксите си за тази услуга 20 пъти. Средната цена за издаване на този род разрешителни стана 12 лева на кв. м Тяхната стойност за центъра на София стигна 14 лева на кв. м. Решението веднага бе обжалвано от двете сдружения с мотив, че така се нанасят щети на строителните предприемачи.

Месец по-късно жалбата им първо бе отхвърлена от СГС. Съдът счете, че няма доказателства за нанасянето на преки щети. В края на март организациите внесоха почти същата жалба в съда. В нея бе добавено единствено, че при настъпващия пролетно-летен сезон се увеличава и строителната дейност на територията на общината. Посочва се пример, че за терен от 5000 кв. м. предприемачите трябва да платят вместо 10 000 лева по старите цени, съответно 70 000 лева.

С тази промяна съставът на СГС е счел, че предприемачът, който би строил върху такъв терен, ще бъде пряко ощетен и отменя решението на СОС. В бюджета на града за 2007 година бяха разписани 32 милиона лева от тези такси като до отмяната на решението на СОС са били събрани 12 милиона лева.

Вече набирането на прогнозирания приход е невъзможно, но СОС е обжалвал акта пред Върховния административен съд. Източници на Mediapool от Столична община съобщиха, че въпреки определянето на цените за незаконни, тяхното събиране ще продължи.

Тези, които няма да искат да платят поради липса законни цени, ще останат без разрешителни до постановяването на окончателно решение на ВАС. Някои общинари, пожелали анонимност, заявиха, че решението на съда е продиктувано от предстоящия строеж на няколко големи обекти, чиито разрешителни ще струват по над 1 милион лева.

Странното при взимането на това решение от съда е, че веднага след подаването на втория иск съдебният състав е подменен като в него остава само съдията-докладчик.   

Това е поредното голямо дело, което Столична община и СОС губят. Само за една година бяха загубени споровете с концесионерите по чистотата за 8 милиона лева дълг за зимно почистване. Докато двете страни спореха, концесионерите спечелиха още 3 милиона лева лихви.

Малко след това по искане на Българския лекарски съюз Върховния касационен съд обяви за незаконен Столичния медицински холдинг (СМХ), което остави столичното здравеопазване пред голяма неизвестност. Сега общината си има проблеми от назначение от СГС ликвидатор на холдинга.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?