В Чечения вече няма вербовчици на "Ислямска държава" според Рамзан Кадиров

В Чечения вече няма вербовчици на  "Ислямска държава"  според  Рамзан Кадиров

Властите в Чечения вече са прочистили територията ѝ от вербовчици на забранената в Русия терористична групировка "Ислямска държава". Това заявява ръководителят на руската република Рамзан Кадиров в интервю, публикувано днес във в. "Известия".

"Самите вербовчици вече ги няма. Същевременно обаче "присъстват във всеки дом", защото всяко дете може да натисне копчето на компютъра. Сега те се опитват да въздействат на умовете чрез интернет. Но нашите духовни наставници също действат - гледат къде какво се пише и на собствените им сайтове доказват, че те не са прави, че идеологията им абсолютно няма връзка с исляма", казва Кадиров, цитиран по ТАСС.

Според чеченския лидер по сайтовете, вербуващи кадри за ИД, 100 процента от аудиторията са били "за" джихадистите, но сега 50-60 на сто "започват да мислят и да си тръгват от тези канали". "Те създават клетки в чужбина.

Ние работим много добре, неутрализираме техните опити. Осведомени сме за тях 99 на сто", обяснява Кадиров.

Той добавя, че емисарите на ИД, пратени в Европа, "може да бъдат превербувани", но "такива шейтани ще има във всички времена, с тях винаги трябва да се борим".

Докладът на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа за гоненията срещу гейовете в Чечения се базира на измислени истории за нарушени човешки права и медийни манипулации, смята Кадиров. Според негово съобщение в Телеграм "е изфабрикуван доклад, който няма нищо общо с реалното положение на нещата в Русия", информира правозащитният сайт "Кавказки възел".

На 27 юни ПАСЕ призова в резолюция Русия да разследва гоненията срещу ЛГБТ в Чечения или да разреши такова разследване на международна правозащитна организация. Докладчикът по темата - белгийският депутат Пит Де Брюн, посочи, че от началото на "кампанията" срещу хомосексуалните 114 души от ЛГБТ-общностите вече са напуснали Чечения.

Според Рамзан Кадиров обаче представители на ПАСЕ или на Съвета на Европа не са сезирали чеченските власти по въпроса и не са посещавали руската република за проверка на получените данни.

Чеченският лидер обвинява европейските служители, че отказват "обективно да разследват нарушенията на човешки права". Той смята, че Русия не бива да плаща вноските си за членството в ПАСЕ, добавя изданието.

През април т. г. руският опозиционен в. "Новая газета" съобщи, че в Чечения масово задържат и убиват мъже с нетрадиционна сексуална ориентация, писа и за "таен затвор" за гейове в местния град Аргун. Чеченските власти нарекоха това "провокация", но местни жители заявиха пред "Кавказки възел", че са знаели за физически разправи с гейове в руската република дълго време преди публикациите, отбелязва "Кавказки възел". 

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?