В Чепеларе започват ежедневни мирни протести

Настоятелството на запечатаната от полиция църква "Св.Богородица" в Чепеларе започва ежедневни протести. В общината е внесена молба от настоятелите с искане да се разрешат мирни протести пред църковната сграда. Миряните ще протестират срещу разпореждането на прокуратурата за отстраняване на сегашния свещеник Димитър Куцев и въвеждане на назначения от Светия Синод на патриарх Максим отец Антон Стоянов.

Опитът да бъде въдворен свещеник Стоянов е осуетен сутринта от миряни, събрали се в знак на протест пред храма. Настоятелите и жители на Чепеларе не са допуснали въвеждането на новоназначения свещеник. При полицейската акция църквата е запечатана. Църквата "Св. Богородица" и служещият в нея свещеник Димитър Куцев се присъединиха към синода на Пимен през 1994-95г. В града има и втора църква, която е към Максимовия синод.

Съгласно законовия срок настоятелството и миряните имат разрешение за протести от четвъртък. В депозираната до общината молба се посочва, че ежедневните протести пред запечатания храм ще бъдат от 11 до 22 часа.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?