В чест на Оланд: ЕС се събира извънредно за икономическия растеж

Неофициална среща на държавните и правителствените ръководители от Европейския съюз, на която ще бъдат обсъдени мерки за стимулиране на икономическия растеж, ще се състои в Брюксел на 23 май, съобщи президентът на ЕС Херман ван Ромпой, цитиран от световните агенции.

На тази дата ще има неофициална вечеря, която ще предшества Европейския съвет на 28 и 29 юни, посветен на растежа и заетостта.

Това ще бъде първата среща на върха на ЕС с участието на новия френски президент социалист Франсоа Оланд, който се обявява за преразглеждане на договорения вече фискален пакт в посока повече мерки за стимулиране на растежа.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу пък призова правителствата от ЕС да се мобилизират и да дадат зелена светлина на внесените за обсъждане предложения, за да дадат нов тласък на вялата икономика.

"Докато възстановяването на траен растеж ще отнеме време, обрат може да бъде постигнат до края на тази година, ако необходимите решения бъдат взети сега", заяви Барозу.

Опитвайки се да се възползва от новия тласък, даден на растежа в Европа след избирането на Франсоа Оланд за президент на Франция, Барозу припомни основните предложения, внесени от неговия офис от над две години за стимулиране на икономическата активност на Стария континент. Предложения, които често трудно се конкретизират, отбелязва АФП.

Освен проекта "Европа 2020", съсредоточен върху новите технологии и  зелената икономика, ЕК предлага да се въведат европейски взаимни заеми ("project bonds"), за увеличение на капитала на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) с най-малко 10 милиарда евро за да се подпомогнат малките и средни предприятия, както и да се въведе данък върху финансовите трансакции, част от постъпленията от който да захранват бюджета на ЕС.

Франсоа Оланд в много голяма степен е възприел тези идеи като свои в проекта за пакт за растеж, който да допълни приетия от 25 европейски страни пакт за бюджетна дисциплина.

В по-краткосрочен план комисията предлага да се използват по-ефективно европейските структурни фондове в подкрепа на малките и средни предприятия и заетостта на младежите.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?