В четвъртък започват консултациите за 30-те празни държавни поста

В четвъртък стартират консултациите между съуправляващите НДСВ, ДПС и Новото време за дълго отлагания избор на над 30 овакантени места във висши държавни институции. Това съобщи за Mediapool председателят на ПГ на НДСВ Станимир Илчев.

Сред чакащите празни постове са този на обществен защитник, на председател на НОИ, на ръководство на Сметната палата, 3-ма членове на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), зам.-председател на Комисията за финансов надзор (КФН), 5-има членове на комисията за защита от дискриминация. Според Илчев има хипотетична възможност договорките в либералния алианс да приключат до края на този месец.

Жълти депутати обаче разкриха, че към момента не са обсъждани никакви номинации на ниво парламентарни групи, а казусът не е включен като точка от дневния ред на Народното събрание до края на месеца, което доказва, че въпросът все още не е решен на ниво политически ръководства на трите партии.

Председателят на парламентарната транспортна комисия Йордан Мирчев от НДСВ определи протакането като много сериозен проблем. Според него месец април е крайният срок за разрешаване на този въпрос.

Причина за забавената процедура за запълването на тези вакантни места според Мирчев е, че всичките номинации се договарят в пакет, а не поотделно.

Най-болезнен е изборът на тримата членове на КРС, чийто мандат вече е изтекъл, а наближават търговете за мобилни оператори от трето поколение, които са за милиони лева и могат да бъдат атакуеми в съда поради нелегитимност на комисията. Подобно блокиране на работата имало и в Сметната палата, където сегашният шеф Георги Николов също е с изтекъл мандат и не смеел да взема решения.

Засега НДСВ няма други предложения за председател на Националния осигурителен институт освен зам. социалният министър Валери Апостолов, съобщиха още жълти депутати.

Споделяне

Още от България