В Чили изненадващо изригна вулкан

Калбуко не е изригвал от 43 години и не e показвал никаква активност предишните дни

Вулканът Калбуко в Чили изригна неочаквано. Властите обявиха червен код за опасност за градовете Пуерто Монт и Пуерто Варас в областта Лос Лагос, на около 1300 км южно от Сантяго. Наредена е евакуация на населението в радиус от 20 км, съобщи Франс прес. 

Обявено еи извънредно положение в района на вулкана, който временно ще бъде поставен под контрола на армията.

Започна евакуация в местността Енсенада, където живеят повече от 1500 души, съобщи вътрешният министър Родриго Пеняйлильо, без да уточни броя на хората, които трябва да бъдат евакуирани. 

По-рано ТАСС съобщи за 1200 евакуирани. По информация на агенция Ройтерс, която цитира местните власти, привечер от зоната с радиус 20 километра около вулкана са били евакуирани 4000 души. 

Отменени са всички пристигащи и заминаващи полети в този район. Тревога бе обявена и в южната част на Аржентина. Властите в град Барилоче, който се намира само на 100 км от вулкана, предприеха спешни мерки и очакват градът да бъде посипан с пепел, предвид скоростта и посоката на вятъра. 

Изригването на Калбуко, е започнало към 18 часа местно време на 22 април, и е изненадало властите, тъй като предишните дни не е била регистрирана никаква активност.

Вулканът не е изригвал от 43 години.

"В момента колоната пепел, образувала се над вулкана, е с височина около 10 км. Най-голямата опасност е, ако колоната се срути от собствената си тежест", тъй като съдържа свръхнагорещени парчета скала и газ", предупреди чилийският вулканолог Габриел Ороско. 

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?