В Чили за пръв път жена спечели изборите за президент

В Чили за пръв път жена спечели изборите за президент

Лявоцентристкият кандидат Мишел Бечелет стана първата жена президент на Чили след като спечели 53,3% от гласовете при преброени 97,5% от бюлетините в понеделник, съобщи ББС.

Нейният конкурент в балотажа, бизнесменът консерватор Себастиян Пинера призна поражението си.

“Кой би казал преди 10-15 години, че жена може да бъде избрана за президент?”, заяви в речта си след обявяването на победата Бечелет.

Това бяха четвъртите избори в Чили от възстановяването на демокрацията там през 1990 година след 17 години военен режим при управлението на Пиночет.

Вече бившият президент на страната Рикардо Логос поздрави Бечелет за победата ѝ и заяви, че избирането на жена за този пост е “исторически триумф”.

“Трябваше да се плати данък на всички онези милиони и милиони жени, които със сила и упоритост най-накрая достигнаха мястото, което заслужават в нашето общество”, заяви победеният в надпреварата Себастиян Пинера.

Г-жа Бечелет благодари на хилядите ентусиазирани подръжници, които се бяха събрали пред предизборния ѝ щаб в столицата Сантяго. Тя призова всички хора в страната да работят за разрешаването на проблемите и повтори обещанията си да направи всичко по силите си, за да осигури повече работни места и социална справедливост в Чили.

Новият президент заяви, че ще води политика на приемственост, но същевременно подчерта и нуждата от промяна. Бечелет обеща да построи мост между бедните и богатите и да даде по-голям глас на жените и коренните жители на Чили.

Мишел Бечелет се класира за балотажа с най-добър резултат от 46% при първия тур на президентските избори. Тя е бивш военен министър на Чили и е четвъртият подред президент, избиран с подкрепата на управляващата от 1990 година лявоцентристка коалиция.

Лекар и самотна майка, Бечелет е изключително странен избор за президент в страна, която е определяна за консервативна дори на фона на останалите държави в Южна Америка, коментира ББС.

Споделяне

Още от Свят