В чужбина българите плащат хотел и ресторант с кредитна карта

В чужбина българите плащат хотел и ресторант с кредитна карта

Докато пътуват в чужбина по-голямата част от българите плащат нощувките и ресторантите предимно с кредитна карта, а покупките в магазина и забавленията – с дебитна. Това сочи изследване на картовия оператор Мастърuард (Mastercard)q f/slekr l mfke.eokru=

То сочи, че през тази година 58% от картодържателите в България планират да посетят чужбина, което е забележителен ръст от 55 на сто спрлямо 2017 г. Данните от проучването сочат още, че нараства доверието сред потребителите в безкешовото плащане и българите са все по-отворени към осъществяването на бързи и безопасни трансакции извън страната, без да се притесняват за своята сигурност.

Според изследването 69 на сто от притежателите на банкови карти плащат с тях настаняването си, а 68 на сто – за пазаруване. Интересното е, че с кредитни карти се плаща предимно за нощувките и посещенията в ресторанти, а с дебитната се пазарува в магазините и за входове за музеи, клубове, увеселителни паркове и т.н.

По данни на Националния статистически институт за първото тримесечие на 2018 г. българите са похарчили 87 757 000 лева при пътувания в чужбина, което е с 36% повече в сравнение с 2017, като най-високите разходи са за транспорт (29 357 000 лв.).

За 55 на сто от пътуващите в чужбина българи причината е почивка, за 15% - работата,  и 10 на сто отиват на гости при роднини.

През 2018 г. най-предпочитаната туристическа дестинация за българите остава Гърция като 49.5% от картодържателите планират да посетят южната ни съседка. Италия се нарежда на второ място с 28%, а Турция заема третата позиция при най-предпочитаните дестинации с 27% от отговорите. Гърция е и най-предпочитаната дестинация и за съседите ни от Сърбия (53%), като при сърбите е следвана от Черна гора (24%) и Босна и Херцеговина (15%).

В Топ 10 на най-предпочитаните туристически дестинации за българските картодържатели влизат още  Германия (20.6%), Испания (20%), Англия (16.8%), Румъния (12.8%), Франция (9.6%), Австрия (7.9%) и Сърбия (7.3%)

Резултатите от проучването сочат, че 28 % от жителите на столицата планират да пътуват извън България два пъти в годината. 71% от пътуващите от София смятат, че картовите разплащания в чужбина са безопасни, което бележи ръст от 20% в доверието в плащанията с банкови карти извън страната в сравнение с резултатите от миналата година (59%), сочи още проучването на Мастъркард.

Споделяне

Още от Бизнес