В Дания вече бе въведен "коронапаспорт", за да може страната отново да отвори

В Дания вече бе въведен "коронапаспорт", за да може страната отново да отвори

Минал през вратата на току-що отворения отново фризьорски салон, Руне Хьосгор размахва своя "коронапаспорт", който е в мобилния му телефон: сред първите държави в Европа, Дания започна от вторник да използва свой Covid "паспорт", като част от план за постепенно отваряне на страната до края на май, предава Франс прес.

На разположение чрез защитено мобилно приложение, както и на хартиен носител, в момента той позволява да се влиза в някои малки търговски обекти - фризьорски салони, салони за красота и дори школи за шофьорски курсове, като удостоверява, че ползвателят е напълно ваксиниран, че вече е бил заразен и е имал положителен тест отпреди 2 до 12 седмици, или че има отрицателен тест от последните 72 часа.

"От три месеца чакам да ме подстрижат", споделя за АФП Хьосгор - 42-годишен компютърен специалист, който се радва, че може отново да бъде в салона.

"В събота си направих тест, той важи до днес следобед. Обикновено си правя тест един или няколко пъти седмично, защото за мен това наистина е проблем", обяснява той.

След близо 4 месеца, през които е било затворено, фризьорката Перниле Нилсен е "развълнувана", че клиентите се връщат.

Очаквахме това отваряне толкова дълго! Сега правим всичко възможно, за да можем отново да отворим и щом трябва да се направи това (коронапаспортът), го правим", обобщава собственичката на салона, разчитайки на сътрудничеството на клиентите, които се втурнаха да си запазят час откакто салонът е отворил отново в края на март.

Дания е една от първите държави в Европа, която е създала тази система, докато Европейската комисия работи за въвеждането на дигитален "зелен сертификат", за да има отново свободно движение в ЕС.

В скандинавската страна "коронапаспортът" за момента не се използва за пътувания, макар че по-нататък правителството има намерение да го направи.

От друга страна, той ще е задължителен за достъп до терасите на заведения, чието отваряне е предвидено за 21 април, после за ресторантите, музеите, театрите и киносалоните, от 6 май нататък.

Почти пълното ново отваряне е предвидено за 21 май, дата, избрана, тъй като трябва да съответствува на края на ваксинирането на хората над 50-годишна възраст.

"Коронапаспортът" е временен, уверяват датските власти, но трябва да остане валиден докато цялото датско население получи достъп до ваксина, теоретично през лятото.

Мъже в черно

Собствениците на обекти, които не изискват представяне на "коронапаспорт", ще подлежат на глоба от минимум 400 евро, която може да достигне до 6000 евро в случай на повторно нарушение, уточни министерството на правосъдието. За клиентите глобата е около 330 евро.

Това е принудителна мярка, която също предизвиква недоволство. Движението против ограничителните мерки "Men in Black" ("Мъже в черно") организира утре нова демонстрация в Копенхаген срещу "коронапаспортите".

Това е и ново ограничение за търговците, много от които с удоволствие биха минали без него.

"Неразумна отговорност е да налагаш (този контрол) на дребен търговец. Би било много по-добре, ако, например, полицията правеше инспекции, както контрольорите по влаковете", смята Якоб Бранд, директор на датската Федерация на малките и средните предприятия (PME SMVdanmark) в интервю за всекидневника "Политикен".

Прогимназиите и гимназиите, които частично отварят отново от вторник, не подлежат на изискването за "коронапаспорти", но за всички ученици над 12-годишна възраст и за преподавателите настоятелно се препоръчва редовно тестване.

В Дания, една от европейските държави с най-голям капацитет за тестване, в момента всекидневно може да се извършват над 300 000 теста.

Около 7 процента от 5,8-те милиона жители на скандинавската страна са напълно ваксинирани, а 13,3 на сто са получили първа доза ваксина.

Кампанията, която започна по-бързо, отколкото в други европейски държави, забави темпо, тъй като ваксината на компанията AstraZeneca остава спряна от употреба в кралството в очакване на нови оценки на страничните ѝ ефекти.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Къде му е мястото на Бойко Борисов?