Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

В държавата на КПКОНПИ

13 коментара
В държавата на КПКОНПИ

Да не бъркаме държавата?

Подобно усещане, придружено с известно смайване, предизвика както медийният тур на председателя на КПКОНПИ по телевизионните студиа, така и съдържанието на изявленията му. В смисъл, че май не живеем на една територия.

Защото:

В моята държава – Република България – законите трябва да се спазват от всички, всеки трябва да изпълнява задълженията си и да упражнява правата си добросъвестно. В държавата на КПКОНПИ председателят ѝ има само права и даже няма нужда те да произтичат от закона, достатъчно е да са въображаеми. А всички останали са му задължени.

В моята държава право да конфискува имущество в полза на държавата има главно съдът и в никакъв случай КПКОНПИ, но в държавата на КПКОНПИ, "ако лицето не докаже…, ние ще му конфискуваме“.

В моята държава общата администрация е длъжна да си върши работата по закон, а специализираната администрация – по повече от един закон. Това във всички случаи задължава администрацията да изяснява истината за фактите. В процедурата на КПКОНПИ това означава обстойна, пълна и изчерпателна проверка на фактите и установяване на всички обстоятелства, които Законът за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество (ЗОПДНПИ – отм.), изисква, за да може КПКОНПИ да приеме обосновано решение, че е налице "незаконно придобито имущество“. В държавата на КПКОНПИ тя няма задължение да проверява всички обстоятелства, а само онези, които ѝ се струват достъпни или които си избере. КПКОНПИ няма задължение да установява истината, а може свободно да я предполага, а също така и да обвързва съда с предположенията си.

В моята държава в административното производство на КПКОНПИ засегнатите лица нямат, а проверяваното лице има ограничено право на участие. Това е противоконституционно и противоречи на всичко, което правото на ЕС и основните принципи на правото постулират, но такъв е законът. Поради невъзможност да участват, засегнатите лица в това административно производство нямат нито право, нито пък задължение да доказват каквото и да било. Имат право да представят декларация. Право, а не задължение. Ако не представят декларация, нито КПКОНПИ, нито съдът, нито който и да било друг орган на територията на Република България няма право да прави „изводи във вреда на проверявания“ – чл. 59 от ЗОПДНПИ (отм.) В държавата на КПКОНПИ всичко е обърнато наопаки и ако проверяваното лице "не подаде тази декларация, всичко запорирано се отнема“ – цитат по "Правен свят" (26.09.2018 г.).

Апропо, в ЗОПДНПИ (отм.) няма правна норма, която да задължава притежателя на едно имущество да доказва произхода на средствата за придобиването му нито в рамките на административното, нито на гражданското исково производство.

В моята държава при възникване на правен спор правните изводи с обвързващ характер са предоставени на съда. В държавата на КПКОНПИ правните изводи кое е законно придобито ги прави КПКОНПИ и настоява те да обвързват съда в исковото производство, който трябва да се съобрази с това какво КПКОНПИ "признава“ за законно придобито и какво не.

В моята държава страните по граждански съдебни спорове са равнопоставени – всяка има толкова права, колкото и другата. В държавата на КПКОНПИ ищецът има право предварително да обявява от амвона (пардон, по телевизията) както кои са ответниците, така и какви са техните правонарушения и да ги обявява за виновни до доказване на противното.

В моята държава извънсъдебното – непроцесуално – въздействие върху съда по един съдебен спор от една от страните по спора има значението на накърняване на независимостта на съда. В държавата на КПКОНПИ една от страните по съдебното производство има правото да упражнява системен публичен (телевизионен) натиск (тормоз) върху съда като институция и неприкрито върху всички съдии като личности, като ги плаши с извършване на проверки и образуване на производства срещу магистрати, ако не се включат под строй в кръга на адептите на "гражданската конфискация“.

В моята държава има йерархия на правните норми и съдът е длъжен да се съобразява с тези, които стоят най-високо в нея. Нормите на правото на ЕС са дори преди тези на Конституцията и трябва да бъдат прилагани винаги, когато противоречат на норми на вътрешното право. В държавата на КПКОНПИ нормите на правото на ЕС и, в частност, тези на Директива 2014/42/ ЕС на ЕП и Съвета, нито следва да се прилагат, нито да се транспонират, нито дори да се пита Съдът на ЕС дали трябва да се прилагат и как трябва да се тълкуват. Тъкмо защото противоречат, до степен на изключване на абсурдното местно право, на облечената в закон фиксидея за "гражданска конфискация" на "незаконно придобито имущество“. Поради това председателят на КПКОНПИ може да хока съдиите по медиите, да ги упреква в некомпетентност, да ги заклеймява, че не разбират материята и "не схващат философията на закона". И да им обяснява, че като питат Съда на ЕС, пречат на европейските процеси на въвеждане на "гражданска конфискация", които се развивали в националните законодателства на някои страни. Пропускайки да конкретизира, че понятието "гражданска конфискация" няма законово определение и всяка страна, за която той твърди, че е въвела "гражданска конфискация", всъщност припознава зад него най-различни неща и предвижда най- различни процедури. И със сигурност никоя от тях – защото се отнасят сериозно към законодателния процес - не си служи с лишени от собствено съдържание понятия като "незаконно придобито имущество", което представлява българска юридическа иновация от планетарен мащаб.

Коя е държавата, в която живеем?

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

13 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. brambar
  #13

  Да, определено нощните полюции на Цветнов за абсолютна власт и контрол, го изстреляха в орбитата на фантазиите да създаде с шепа некадърни кадри от Школата в Симеоново на това недоносче, наречено КПКОНПИ. В нормалните страни, службите действат тихо и незабележимо и когато имат основание и доказателства, че някой държавен служител бърка в кацата с меда, го смачкват. Тук, въпросната служба, има по-скоро статут на наказателен отряд на ГЕСТАПО, който има за цел да се саморазправя с неудобните на деня.

 2. Явор от Германия Костовист
  #12

  КПКОНПИ е нещо като бившото ГЕСТАПО. Така е във всяка диктатура. Настъпва момент, в който е нужен репресивен апарат.

 3. [email protected]
  #11

  Е да,ама ЕС разправя че,не България нарушава съдебните практики,а Унгария,Полша и Румъния. А вие ни давахте за пример румънците.

 4. .text
  #10

  Шефът на абсурно наименуваната КПКОНПИ май "са си го избрали" за главен прокурор когато сегашния се махне.Един от друг по-нагли и един от друг по-прости.

 5. BLM
  #9
  Отговор на коментар #2

  Не водят, а са я довели до диктатура на мафията.

 6. Jordan*
  #8

  Чудесно написана статия и много точен анализ на положението в тази пост-комунистическа страна! На управляващите не им трябва спазване на законите! Необходими са им институции, които да преследват честните хора и да не закачат престъпниците!

 7. асен
  #7

  в държавата на сикаджията и агент сава!

 8. Анасонлийски
  #6

  Ха, как в коя държава живеем??!? - ами Мутростан, естествено!

 9. ИстинскоИме
  #5

  В момента, в който подгонят някого, приятелчетата му подскачат. Сега приятелчетата на Трайчо, Иво и сие са се активирали. Новите болшевики с нищо по-различни от старите и настоящите. И ако бяхме нормална държава, нито щеше да има Трайчо, нито щеше да има финансирани от чужди правителства медии, които не могат да си платят сами наема. Тъжно, нали.

 10. Коментарът е изтрит в 21:57 на 07 януари 2021 от автора.
  #4

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.