В държавни сайтове на големи западни страни България не фигурира като член на ЕС

В рубрика за пътуване на френските граждани по света в официалния сайт на Министерството на външните работи на Франция България е представена като страна, нечлен на ЕС, като последната актуализация на информацията за нея е от 6 ноември миналата година. Това съобщи във вторник портал Европа след справка в сайта www.diplomatie.gouv.fr.

В справката за България се отбелязва, че България не разрешава на френските граждани да влизат на територията ѝ само с лични карти. Отбелязано е също, че индивидуалните посетители трябва да вземат особени мерки за сигурност, нощем да не се движат пеш, да не посещават крайни квартали на София, да избягват подлези, гарата, неосветените паркове, да внимават при обмяна на валута в бюрата, да помнят, че се крадат коли, особено нови джипове, да внимават по пътищата заради каруците  спрели коли без сигнализация.

В същото време информацията за Румъния е актуализирана на 15 януари и предупрежденията към френските граждани са значително по-меки.

Проверка на портал Европа в официалните сайтове на външните министерства на други страни членки на ЕС показва, че в германския сайт например, е изрично посочено безвизовото пътуване на германски граждани в България с обикновен документ за самоличност.

В сайта на външното министерство на Великобритания няма и дума, че страната е член на ЕС и има предупреждения за джебчии и кражби на коли. Там е посочено, че в страната има организирана престъпност, но за случайните граждани рискът да станат жертва на тази престъпност е минимален.

Консулската служба на Държавния департамент на САЩ е поместила информация за България, която е актуализирана към 6 септември 2006 г. Предупрежденията в нея са за заплахи по пътищата от опасното шофиране на местните водачи на коли, от агресивни приказки и заплахи особено към афроамериканци, от таксиметровите шсфьори, които мамят непредпазливите пътници.

В сайта на руското министерство на външните работи е посочено, че България е член на ЕС, дадени са справки за историята, икономическото и политическото положение в страната.

Споделяне

Още от Европа