В ДЕА са доволни, че българските служби разбиха пореден наркоканал

Разкрит е наркоканал, който е работел изключително конспиративно и е наблюдаван от 6 месеца, за да се засекат участниците в него в момент на доставка или производство, съобщи главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов, цитиран от БТА. Таблетките, конфискувани при акция на НСБОП вчера в София и новозагорското село Кортен, са продавани у нас в чужбина - главно в Близкия Изток.

Линия за таблетиране на амфетамин и 210 кг субстанция за неговото производство, както и известно количество готови таблетки са били открити в частна къща в село Кортен.

Ген. Борисов каза, че акцията е извършена съвместно с представители на американското Управление за борба с наркотиците (ДЕА). От името на американските си партньори той каза, че те са изключително доволни от осъществената от НСБОП акция с помощта на РДВР в Сливен, Пазарджик и София.

Поръчките за количеството дрога, което се е произвеждало у нас, са правили араби, които са били засечени от ДЕА.

Организатор на канала у нас бил арестуваният вчера в София Евгени Танев - Мозъка. Заедно с него в жк "Св. Троица" бяха задържани още двама мъже и една жена. В апартамента антимафиоти откриха 160 000 хапчета амфетамин, каптагон и пико.

Пратките произведена синтетична дрога са били превозвани през ГКПП "Капитан Андреево" с автомобили, като контрола им на територията на южната ни съседка е поемал турски гражданин, уточняват от НСБОП.

Наркоработилницата е била разположена в мазето на 50-годишния Кольо Чернев и съпругата му Мария в Кортен. Там спецполицаите са открили три машини - две за смесване на субстанцията и една за таблетиране, както и електронна везна. Собствениците на къщата не са криминално проявени.

По думите на Бойко Борисов организаторите на подобни канали избират точно такива хора и такива места, които не будят подозрение.

Двамата съпрузи са арестувани. Според съседи мъжът по професия е шофьор, преди година се завърнал от Стара Загора в къщата на починалите си родители, но никой не е подозирал, че се занимава с подобна дейност.

Споделяне

Още от България