В. "Дейли мейл": Великобритания гъмжи от руски шпиони

Русия е наводнила Великобритания с шпиони. Според доклада на британския Комитет по разузнаване и сигурност, отпуснатите средства за противодействие не достигат. Контраразузнаването буквално се скъсва от работа, пише британският вестник "Дейли мейл". Равнището на недоверие между страните кара експертите да заприказват за връщане на времената на студената война.

Възможностите на MI-5 са на ръба, заяви неотдавна ръководителят на Комитета по разузнаване и сигурност Джонатан Евънс. За противодействие на чуждите агенти ведомството отделя 3.5% от своите ресурси.

На Лондон най-много досаждат руснаци и китайци. В отговор на убийството на бившия сътрудник на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) – британския гражданин Александър Литвиненко - службата за сигурност на кралството увеличи средствата по направление "Русия".

В момента в британското контраразузнаване работят над три хиляди служители (или точно 3382). Към 2011 година се очаква те да бъдат над четири хиляди.

Специалистът по Русия в университета на Кент Ричард Саква нарече сегашното взаимно недоверие крещящо. Според него двете страни се носят стремително към нова студена война.

Споделяне

Още от Европа