В Ден на гнева социалисти показаха червен картон на ГЕРБ

Пуснаха в небето балони с лика на Борисов и Дянков, събираха жълти стотинки за връзване на бюджета

Вместо обичайното празненство по случай 1 май – Деня на труда, тази година Българската социалистическа партия организира протестен митинг срещу управлението на ГЕРБ и около 3 хил. социалисти в София и хиляди други във Варна и Пловдив отбелязаха Ден на гнева, вдигайки червен картон на управляващите.

В столицата в небето бяха пуснати балони с образите на премиера Бойко Борисов, вицетата му Симеон Дянков и Цветан Цветанов, председателя на парламента Цецка Цачева и шефката на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова, като символика за тяхното тръгване от политиката. Младите социалисти пък събираха жълти стотинки в акция "Бюджет та дрънка", за да подпомогнат финансовият министър да върже финансите в държавата.

 

В Пловдив стартът на протеста бе даден от черешово топче, а кукери и социалисти гониха духа на ГЕРБ от управлението на страната. Във Варна също се събраха стотици млади и не толкова млади социалисти, които с червени балони и чадъри шестваха.

 

"Честит ден на гнева на трудовите хора в България срещу едно арогантно и некомпетентно правителство", заяви председателят на БСП Сергей Станишев пред събралите се в София във вторник протестиращи. По думите му вече три години "имаме власт, която не иска да чуе хората и системно ги унижава".

 

"Първи май е символ на гнева, но и на надеждата. През тази година 1 май е израз на нашия гняв и нашето отрицание на правителството на Бойко Борисов", каза още БСП-лидерът.

 

"Какво достойнство има един човек без работа, без бъдеще и без доходи? За какво правителство можем да говорим, когато то замрази и пенсии, и доходи?", попита от трибуната Станишев. Той заяви, че БСП има насреща си опонент, който е готов на всичко, за да задържи своята власт. "Трябва им време да заличат следите от своето управление, от корупцията, от злоупотребата с власт. Трябва им възможност да продължат да разграбват държавата и да управляват в интерес на своите олигархични кръгове", продължи червеният лидер.

 

Според него няма друг освен БСП, който да е способен да спре ГЕРБ и Борисов, и се закани левицата да направи това, "защото в противен случай България няма бъдеще".

 

"Имаме министър-председател, който иска да учи другите народи как да излязат от кризата, а направи кризата страшна и неизбежна за своите граждани", заяви по време на митинга председателят на Столичната организация на БСП Румен Овчаров. "България е страната с най-висок ръст на безработица, с най-ниски доходи, с най-висока младежка безработица, с най-ниски пенсии, но и с най-много фалшификации на изборите, с най-висока политически толерирана контрабанда, с най-висока корупция, сравнима с тази в Сомалия и Афганистан. Всеки ден на българските граждани се превърна в борба за оцеляване", каза още Овчаров.

 

Изявленията на двамата бяха съпътствани с викове "Оставка", а много от присъстващите вдигнаха червен картон "срещу лъжата, наречена ГЕРБ".

 

Сред присъстващите на митинга бе и президентът Георги Първанов (2002-2012), който обаче не се включи в изявленията от трибуната. Попитан от журналисти защо не бе сред официалните лица, той предложи за това да бъдат питани организаторите и  допълни: "Аз на президиум не мога да се кача, без да бъда поканен". 

 

Присъстващите настояха за по-добро бъдеще, изход от кризата, работни места и по-високи доходи. Не бе подмината и темата със спирането на проекта за строеж на АЕЦ "Белене", в чиято подкрепа като генератор на работни места се обявиха от трибуната и от множеството пред нея.

 

Част от участниците издигнаха лозунги против проучванията на шистов газ, срещу безработицата и монопола, срещу управлението на ГЕРБ и плакати, с които настояват за качествено здравеопазване, право на труд и шанс за младите да се реализират в България.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?