В "Деня на Бастилията" Макрон и Тръмп се прегърнаха на парада в Париж

Френският президент се опита да "върне Тръмп в групата", като му подаде ръка в момент на засилваща се изолация

Изолиран на международната сцена, но обявил се за приятел на Франция, президентът на САЩ Доналд Тръмп бе почетен гост на парада в центъра на Париж в петък по повод френския национален празник – Деня на превземането на Бастилията", предаде Франс прес.

След като по-късно си замина, президентът на САЩ написа в Туитър, че за него е било голяма чест да представлява страната си на този "великолепен" парад, в който участваха и американски военнослужещи.

Коментирайки двудневното посещение на Тръмп в Париж, западните медии отбелязват, че президентите на САЩ и Франция са се опитали да оставят настрани разногласията си по въпроса за климатичните промени и са изявили намерение да работят съвместно по сирийския конфликт и други въпроси.

Виждайки засилващата се изолация на американския президент на световната сцена, Макрон усети възможност да му подаде ръка и се опита да спечели благоразположението му, пише британският "гардиън".

Първият парад за Макрон като президент

Това бе първи парад и за френския президент Еманюел Макрон, който бе избран на поста през май. Двамата президенти присъстваха заедно със своите съпруги, Мелания Тръмп и Брижит Макрон.

Преди началото на парада имаше преглед на военнослужещите, направен от Макрон в открит военен джип, заобиколен от френски кавалеристи.

Парадът започна с въздушно шоу на пилоти от американските военновъздушни сили, включително с два изтребителя Ф-22 със стелт технология. Заедно с тях прелетяха и самолети на френските военновъздушни сили.

После по централния булевард "Шанз-Елизе" в Париж преминаха над 3700 френски военнослужещи, 211 единици военна техника и 241 коня. В небето над Париж пък преминаха общо 63 самолета и 29 хеликоптера. Някои от самолетите прелетяха на височина от едва 305 метра.

Парадът съвпада със стогодишнината от включването на САЩ в Първата световна война. Ето защо в него участваха 145 американски военнослужещи. Първите петима от тях носеха униформи от времето на Първата световна война.

При преминаването на американските военни Доналд и Мелания Тръмп, както и Еманюел и Брижит Макрон, станаха на крака, за да ги приветстват. Президентът на САЩ, който е върховен главнокомандващ на американските въоръжени сили, отдаде чест. След това почетните гости на парада останаха прави и периодично аплодираха преминаващите военнослужещи.

В края на днешния парад Макрон благодари в кратка реч на САЩ, че са се притекли на помощ на Франция преди един век по време на Първата световна война. Нищо няма да раздели никога Франция и САЩ, увери той, цитиран от Франс прес.

Макрон каза, че през годините на своята история Франция винаги е намирала сигурни съюзници и приятели, които са се притичвали на помощ. Присъствието на Доналд и Мелания Тръмп на парада е илюстрация на приятелските отношения между САЩ и Франция, подчерта той.

В края на словото си Макрон се прегърна с Тръмп. След това той се срещна и с ранени френски военни и им благодари за саможертвата.

Парадът бе организиран в момент на напрежение между френския президент и висши военни, които изразиха несъгласието си с бюджетните съкращения в областта на отбраната. Днес, когато Макрон направи преглед на военнослужещите преди началото на парада, той бе придружаван от генерал Пиер дьо Вилие, началника на генералния щаб на френските въоръжени сили, но атмосферата между двамата бе ледена, отбелязва Франс прес.

Генералът се разбунтува неотдавна пред френските депутати заради намаляването на средствата за въоръжените сили, но президентът остро го постави на мястото му. Вчера в обръщение пред френски военни Макрон каза, че не е достойно някои дебати да се излагат на показ пред обществеността, и припомни на военнослужещите, че трябва да бъдат водени от чувството за дълг и за сдържаност.

Макрон се опита да спечели благоразположението на Тръмп

Президентите на САЩ и Франция Доналд Тръмп и Еманюел Макрон изглежда се опитаха да оставят настрани разногласията си по въпроса за климатичните промени и изявиха намерение да работят съвместно по сирийския конфликт и други въпроси, пише британският в. "Гардиън", информирайки за вчерашните разговори между двамата президенти и снощната им обща пресконференция.

Виждайки засилващата се изолация на американския президент на световната сцена, Макрон усети възможност да му подаде ръка. Кристоф Кастанер, държавен секретар и говорител, заяви, че този жест цели "да върне Тръмп в групата". Френски дипломати, цитирани от британското издание, казват, че Макрон е бил притеснен от възможността Тръмп да се почувства притиснат в ъгъла.

Френският лидер видя възможност да повлияе на мисленето на САЩ и да засили ролята на Франция в глобалните въпроси, особено относно Сирия и Близкия изток, пише в. "Гардиън". И припомня, че Франция е страната с втори най-голям принос към водената от САЩ антиджихадистка коалиция в Сирия и френски представители изразиха притеснения за визията на САЩ за региона, освен борбата срещу "Ислямска държава".

След кампанията на Макрон, целяща да спечели благоразположението на американския си колега, Тръмп изглежда си остави възможност за промяна на решението си да изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата, отбелязва британският в. "Телеграф".

По време на общата пресконференция снощи Макрон заяви, че уважава решението на Тръмп да изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата, но допълни, че той лично остава привързан към този договор и произтичащите от него ангажименти.

Американският президент каза, че САЩ са ангажирани да бъдат лидери в защитата на околната среда. След което добави: "Нещо би могло да се случи по отношение на Парижкото споразумение. Ние ще видим какво може да се случи, но ние ще говорим за това през идния период от време. Ако това нещо се случи, то ще бъде чудесно, ако не стане, ще бъде също ОК".

Макрон пък каза, че дискусиите със САЩ по въпросите за климата ще продължат въпреки различията.

Двамата лидери потвърдиха, че френско-американските връзки са неразрушими. Тръмп каза, че двамата с Макрон са обсъждали и как да укрепят стратегическото партньорство между Франция и САЩ, предаде Ройтерс.

Очевидно очарован от посещението си във френската столица, Тръмп изглежда остави на заден план "специалните отношения" между САЩ и Великобритания. Той нарече Франция "първият и най-отдавнашен съюзник на САЩ" и напомни, че "Франция ни помогна да спечелим независимостта си", отбелязва "Телеграф".

Двамата са се съгласили, че един от техните приоритети е борбата с тероризма, в частност борбата срещу разпространението на тероризма в интернет. Двамата лидери казаха на общата си пресконференция, че призовават дипломатите да изготвят в идните седмици конкретна инициатива, имаща за цел да подготви бъдещето на Сирия. Макрон допълни, че заедно с Тръмп работят за поствоенна пътна карта за Сирия.

Тръмп каза, че сега се работи по още едно споразумение за прекратяване на огъня в Сирия, предаде ТАСС. Той допълни, че това споразумение ще касае регион в който обстановката е сложна, без да споменава за кой район става дума.

На пресконференцията журналисти припомниха изказване на Тръмп от февруари, в което той се съмняваше в сигурността в Париж заради тероризма. Сега той изрази увереност, че всичко ще е наред, защото Франция има "страхотен президент".

Прилики и разлики между двамата президенти

С напредването на мандатите на Тръмп и Макрон става ясно, че двамата лидери имат много общо, отбелязва в. "Вашингтон пост". И двамата са политически аутсайдери, които за първи път заемат изборни постове и са доволни, че са успели да предизвикат основните политически партии в своите страни. Те имат сложни отношения с медиите и са обещали да разклатят позициите на върхушката и да прочистят столиците си от борбите за власт и притежаващи отдавнашно влияние бюрократи.

И двамата подчертават значението на политики, които подкрепят бизнеса и обещаха да намалят ограниченията. И двамата се опитват да се борят срещу тероризма чрез мерки, които според критиците им може да ограничат свободите на техните граждани. И изглежда, както Тръмп, така и Макрон харесват лукса на ресторанти като "Жул Верн" (ресторантът на Айфеловата кула, в който двамата вечеряха в четвъртък – бел. ред.), както и разкоша, съпровождащ световните лидери, отбелязва американското издание.

Съюзниците на Макрон незабавно оспорват сравненията с Тръмп, смятайки, че предишният президент на САЩ Барак Обама е по-добър пример, но критиците му смятат появяващите се прилики за не толкова повърхностни. "И двамата искат монопол върху общественото внимание", заявява Патрик Вей, френски конституционен юрист и водещ историк по въпросите на имиграцията. "И двамата показват готовност да управляват в противоречие с парламента и пресата - без никакво разделение или баланс на властите", добавя той.

Макрон натрупа бързо и тихо власт, за която Тръмп може само да мечтае, отбелязва в. "Вашингтон пост" и припомня, че правомощията на изпълнителната власт във Франция вече са по-силни, отколкото в много други западни страни. Френски медии вече го нарекоха "президентът слънце", по аналогия с "краля слънце" Луи 14-и.

За срещащият затруднения президент на САЩ посещенията в чужбина са изненадващо удоволствие, почивка от дните, пълни с вътрешнополитически проблеми. За Макрон посещението на Тръмп е шанс да се покаже като основен посредник между Тръмп и Западна Европа, в момент, когато Великобритания е заета с плановете си за напускане на ЕС, а Германия се фокусира върху предстоящите наесен избори, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

Това е неочаквано партньорство, предвид изявеното от Тръмп възхищение към крайнодясната френска популистка Марин льо Пен, която Макрон победи на изборите през май и силните различия във възгледите им, подчертава изданието.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят