В Деня на Русия ще има голям протест в защита на разследващия журналист Голунов

Путин следи внимателно работата на следствието и грешката на МВР

В Деня на Русия ще има голям протест в защита на разследващия журналист Голунов

На 12 юни, когато се отбелязва Денят на Русия, в Москва ще се проведе протестен марш в защита на разследващия журналист от портал "Медуза" Иван Голунов, задържан на 6 юни по подозрение в разпространие на наркотици. Той бе бит и държан 12 часа в ареста без среща с адвокат. След силна обществена подкрепа за него журналистът бе поставен в събота под домашен арест.

Експертите от Министерството на вътрешните работи не са открили следи от наркотици в контролните проби, взети от дланите на ръцете и ноктите на Голунов, съобщи в понеделник ръководителят на правозащитната група "Агора" Павел Чиков, който публикува в социалните мрежи заключението на експертизата.

Голунов и колегите му от "Медуза" твърдят, че наркотиците, открити у него при задържането му, са били подхвърлени от полицията.

Планираният за 12 юни протестен марш е подкрепен от редица журналисти и общественици, но засега не е разрешен от властите.

"Комерсант", "Ведомости" и РБК: "Аз съм/Ние сме Иван Голунов"

Междувременно три водещи руски вестника излязоха с почти еднакви първи страници в знак на солидарност с Иван Голунов.

"Комерсант", "Ведомости" и РБК, смятани за най-уважаваните всекидневници в Русия, публикуват обща редакционна статия под заглавието "Аз съм/Ние сме Иван Голунов". Печатните медии настояват за прозрачно разследване и заявяват, че доказателствата срещу журналиста са съмнителни.

Директорът на сайта "Медуза" Галина Тимченко и главният редактор Иван Колпаков повториха в неделя, че Голунов е преследван заради професионалната си работа. По думите на Тимченко той е получавал смъртни заплахи почти всекидневно. Пред съда журналистът каза, че обвиненията срещу него са свързани с разследванията за мафиотската подялба на "бизнеса с гробищата" в Москва.

Не са открили наркотици в организма на Голунов

36-годишният Голунов е журналист на свободна практика и сътрудничи на редица медии, включително базирания в Латвия новинарски портал "Медуза". Голяма част от разследванията му са фокусирани върху корупцията в кметството на Москва.

Държавната телевизия "Россия 1" излъчи интервю с експерта от здравното министерство Евгений Брюн, който съобщи, че са проведени различни химико-токсикологични изследвания  и към момента не са открити наркотици в биологичните следи на журналиста.

Водещият на предаването от своя страна добави, че е изследвана урината на Голунов веднага след ареста му, и че това е "ценен детайл" от разследването.

Преди това държавната телевизия "Россия 24" пространно разказваше как при задържането му Голунов бил в състояние на "алкохолно опиянение", макар че самата справка, показана в репортажа, свидетелстваше за обратното. По-късно тази част от репортажа (за алкохолното опиянение) е била изрязана.

Разследване: Как чиновници, силовици и бандити си поделят погребалния бизнес

По данни на изданието "Проект", повод за преследването на Голунов може да е подготвяният от него материал за връзка на високопоставени сътрудници на Федералната служба на сигурност с погребалния бизнес.

В знак на солидарност с Голунов, сайтът "Дождь" публикува в понеделник разследването му под заглавие: "Ковчег, гробище, стотици милиарди рубли. Как чиновници, силовици и бандити си поделят погребалния бизнес".

Путин следи внимателно разследването

В понеделник дойде и първата реакция на Кремъл. Президентът Владимир Путин следи внимателно разследването на Голунов, което придоби сериозен обществен резонас, заяви прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков.

Той призова за въздържане от обобщаващи заключения за недоверие към правоохранителната  система на Русия на фона това наказателно дело.

Изхождаме от това, че на дневен ред остават редица въпроси, които трябва да бъдат изяснени, каза Песков.

"Кремъл няма право да коментира наказателни дела. Но ние много внимателно наблюдаваме всички детайли", допълни той.

Песков за манипулациите на МВР: Всички допускат грешки

На уточняващ въпрос, дали доверието на Кремъл към МВР не е подкопано след като министерството си позволи да подмени снимки по делото за журналиста, Песков отговори, че  "никъде не бива да се изключват грешки".

"Главното е след това грешките да се признават и обяснява как са се получили", разясни прессекретарят на руския президент.

"Всички допускат грешки, в това число и журналистите, когато пишат едни или други материали. При това в голямо количество", отбеляза Песков.

На 7 юни руското вътрешно министерство показа на сайта си "нарколаборатория" в дома на задържания Иван Голунов. По-късно от ведомството заявиха, че един от служителите им погрешка е публикувал снимките и само една от тях е направена в дома на Голунов, а останалите са от други места.

Прокремълските медии първо публикуваха разпространените от вътрешното министерство снимки с "нарколабораторията" в дома на Голунов, но след това ги свалиха и признаха, че те са от други полицейски разследвания.

Дмитрий Песков каза, че Путин бил информиран за разследването срещу Голунов въз основа на данните, публикувани на сайта на МВР. След това в Кремъл обърнали внимание на "поправката" на МВР за снимките, направи при обиска в дома на журналиста.

По-късно сайтът на Кремъл съобщи, че пълномощникът на президента по правата на човека Татяна Москалкова отделно е обсъдила с Путин разследването срещу Голунов.

През последните дни много журналисти, общественици и граждани организираха петиция и протестни акции в защита на журналиста.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят