В днешна Русия се краде какво ли не - от клозети до самолети

Сн. в. "Новие известия"

Тази седмица в руски съд бе внесено наказателно дело срещу бивш чиновник от Министерството на отбраната, участвал в кражба на летищна писта за излитане и кацане. В днешна Русия се краде всичко, оставено на леснодостъпно място - или дори неоставено, пише в. "Новие известия". Крадат се например самолети, кораби, сондажни машини, подемни кранове, пътни знаци, огради, тревни площи и дори тоалетни кабини, посочва изданието, като изрежда конкретни примери.

Споменатият бивш служител от военното ведомство разрешил срещу един милион рубли бизнесмени да демонтират летищна писта в Брянска област (южно от Москва) на стойност 44 милиона и да изнесат бетонните плочи. Общинар от Мурманска област се опитал да продаде на подставени купувачи от Федералната служба за сигурност крадена сондажна установка за 4 милиона рубли.

Издирван в момента служител от държавния резерв пък бил осъден на 11 години затвор за незаконна продажба на 4 самолетни конструкции за МиГ-31 - всяка по 153 рубли, "макар че пазарната цена на една бройка е 116 милиона рубли".

"Новие известия" информира за 13 души, задържани тези дни в Челябинска област (на Урал) - за половин час те отмъкнали от товарен влак 2168 стоманени гюллета с общо тегло 17 тона за около 600 000 рубли. Смятали да ги пласират като вторични суровини. Други обаче носят в пунктовете цели влакове, пише вестникът, според който сибирски селянин успял през юли т. г. за три денонощия да разглоби с тази цел 40 железопътни вагона.

По-рано бабичка от Подмосковието откраднала химическата тоалетна на пристигнала в района снимачна група и си направила душ кабина. Продуцентът коментира: "Не си представям как я е мъкнала до тях. При това кабинката беше пълна"

През 90-те кражбите на военна техника в Русия бяха нещо обикновено, напомня пред всекидневника Кирил Кабанов, председател на Националния антикорупционен комитет: "Самолетоносачи се продаваха за копейки в чужбина, цели кораби отиваха за вторични суровини, МиГ-ове и Су-та бяха продавани като резервни части".

"Който има възможност, не може да не краде", коментира Леонтий Бизов от института по социология към Руската академия на науките. "Кражбата е системен фактор в руската политика. Всеки, който влиза във властта, е принуден да живее според правилата на системата. Един чиновник трябва да избира: или ще е много честен и властта му ще е само на хартия, или ще е нечестен, но ще стане истински господар", твърди експертът.

"На Запад действа законът, но освен него хората имат силни вътрешни ограничители, идващи от традиционните морални норми. Мнозина в Русия нямат такива ограничители", констатира Бизов.

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?