В добричко село умъртвяват заразени с птичи грип птици, местните власти са в неведение

 Чувалите с умъртвени птици пред птицефермата. Сн. БНР

В село Стефаново, община Добричка, тече акция по умъртвяване на птици, заразени с птичи грип. Полицията не допуска хора в близост до птицефермата на Иван Кирилов, в която имаше огнище на птичи грип и преди няколко месеца, предаде БНР.

Не се знае със сигурност какъв вид е птичият грип, тъй като директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич д-р Андонова все още не дава информация.

В късния следобед в петък от БАБХ-София е изпратено потвърждение до Областната дирекция в Добрич. До този момент камионите с умъртвени птици са преминавали през селото въпреки забраната за преминаване на МПС над 5 тона.  

Кметът на селото Марин Хаджийски не е получил данни от властите за заразата. Той е разбрал за нея по време на семейната си разходка, когато видял служителите в защитно облекло край птицефермата. Кметът е потърсил връзка с областния управител на Добрич и е разпратил свои подчинени да призоват жителите на селото да приберат домашните си птици заради заразата. 

Очаква се областният управител Красимир Кирилов да свика в понеделник заседание на областната епизоотична комисия, която ще предприеме по-нататъшни мерки, за да не се допусне разпространение на заразата, предаде БТА. Резултатите от лабораторните проби, взети в птицефермата,са излезли на 25 май и служители на Българската агенция по безопасност на храните работят и днес на терен, казаха от областната управа.

Това е вторият случай на инфлуенца, установен в животновъден обект в село Стефаново. Зараза пламна във ферма за патици през октомври 2017 г., когато бяха унищожени 11 000 птици.

Споделяне

Още от България