В договора на ЕК с AstraZeneca липсва защита при забавяне на ваксините

Белгия е била предупредена за това от консултанта Deloitte, но твърде късно

В договора на ЕК с AstraZeneca липсва защита при забавяне на ваксините

Белгия е била предупредена от консултантската компания Deloitte, че договорът на ЕС с фармацевтичната компания AstraZeneca не предвижда сериозни последствия, ако компанията не успее да достави коронавирусните ваксини по график. Това становище е било изготвено от консултантската компания Deloitte за белгийското правителство, но то не реагира на тези предупреждения, тъй като договорът вече е бил финализиран в голяма степен, пише брюкселското издание Politico.

Разкритието - подробно описано в документи, получени чрез достъп до информация от белгийското списание Knack и анализирани с Politico - показва, че поне eдна държава в ЕС е била наясно, че в договора на ЕС може да липсват санкции, преди да бъде подписан. Но Белгия в крайна сметка не реагира на тези предупреждения, тъй като договорът вече е бил завършен в голяма степен.

В оценката на Deloitte от 17 август 2020 се казва, че "има основателни причини да очакваме, че предвиденият график за доставка ще бъде спазен". "Въпреки това споразумението за предварително закупуване (на ваксини) не предвижда санкции, когато не се спазват датите и количествата за доставка".

В момента този проблем е на дневен ред, тъй като ЕС търси отговорност от AstraZeneca заради това, че е доставила приблизително една трета от 300-те милиона дози ваксини, първоначално обещани до юни. Европейската комисия потвърди, че в петък миналата седмица е завела дело срещу производителя срещу AstraZeneca заради забавените доставки.

Разкритието на белгийските медии повдига и въпроси относно наивитета на преговарящите от ЕС, подписали сделка, която в сравнение с тази на Обединеното кралство, не предвижда конкретни последици, ако производителят не достави договорените количества. В договора има дори клауза, в която се казва, че ЕК не може да съди AstraZeneca, ако не достави навреме – клауза, която юристи смятат, че ЕК ще се опита да обезсили в съда.

Становището на Deloitte не разглежда тази клауза, но поставя други въпроси относно по-малки доставки от договореното: дали това би прекратило договора или двете страни просто могат да отложат датите, както и дали другите договори на компанията биха ѝ попречили да доставя в ЕС.

Deloitte посочва, че договорът не дава на страните надежден инструмент за санкциониране на компанията, ако ваксините бъдат доставени със закъснение.

Deloitte препоръчва на Белгия да подпише отделно "споразумение за качество", което да се явява като приложение към договора с AstraZeneca, в което да се уточни какво ще се случи, ако компанията не достави навреме или произведе ваксини с проблеми в качеството. Но тези препоръки са били пренебрегнати.

Мнението на Deloitte е било отбелязано и от някои белгийски правителствени служители, които са изразили същите опасения по време на заседание на консултативна група на 19 август миналата година.

Представителят на Белгия в управителния съвет на ЕС по въпросите на ваксините по онова време, Ксавие Де Куйпър, обаче не повдига проблема пред останалите държави-членки, тъй като смята, че становището е дошло твърде късно. "Съдържанието на договора по това време вече не можеше да се променя", казва в интервю за Knack Де Куйпър, който беше наследен от председателя на оперативната група на ЕС за ваксини Дирк Рамекърс през февруари.

Предупрежденията на Deloitte

Заедно със притесненията си относно липсата на санкции за недостатъчна доставка или контрол на качеството, Deloitte поставя въпроса дали AstraZeneca може да има конкурентни договори с трети държави, които да възпрепятстват доставките на договорените количества.

Компанията заяви, че няма конкурентни договори. Но представители на ЕС обвиниха производителя, че е приоритизирал договора си с Великобритания.

Освен това Deloitte повдига и други възможни договорни въпроси като например липсата на план при изтеглянето на партиди ваксини. Консултантът предупреждава също, че клаузите за обезщетения в договора са "изключително широки" и предоставят на производителя защита от съдебни искове.

Твърде късно

Предупрежденията на Deloitte са дошли твърде късно, според служители, ангажирани с договора с AstraZeneca.

На 19 август служители в консултативна група към белгийското правителство повдигат много от опасенията на Deloitte с аргумента, че е по-добре да се променят части от договора или да има отделно споразумение с AstraZeneca.

Имало е и две срещи на Съвместния управителен съвет на ЕС, който наблюдава сделките за ваксините и където има представител от всяка държава-членка, между 17 август, когато Deloitte изпраща своите препоръки до Белгия и 27 август, когато контактът с AstraZeneca беше подписан . Тогава обаче е било твърде късно да се направят съществени промени, според Де Куйпър

Служител на ЕК се съгласява с тази оценка, като отбеляза, че колегията на комисарите вече "е дала благословията си за договора на 14 август".

"Впоследствие съдържанието не можеше да бъде променено", каза служителят на ЕК, добавяйки, че е твърде късно "да се направят съществени промени в този момент".

Причината за това може да се корени в това, че договорът на ЕК с AstraZeneca е продължение на по-раншното предварително споразумение между Франция, Холандия, Германия и Италия, които първи се договориха с AstraZeneca преди ЕК да се намеси и да започне общи покупки за блока.

Дипломати от ЕС заявиха, че въпросите за отговорността и обезщетенията се оказват предизвикателство за преговарящите от ЕК, след като се опитват да превърнат импровизираното споразумение на четирите държави в по-солиден договор.

"Когато получихме мандата от всички държави-членки ... редица неща вече бяха фиксирани", каза служителят на ЕК. "Не успяхме да започнем от празен лист, което обяснява защо договорът за AstraZeneca се различава от ангажиментите на други производители."

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус