В Доха няма да се подпише “газовия ОПЕК”

В Доха няма да се подпише “газовия ОПЕК”

На газовия форум в Доха, насрочен за 9 април, няма да бъде подписано споразумение за създаването на “газов ОПЕК”, който да представлява интересите на водещите производители на синьо гориво в света.  Това заяви министърът на промишлеността и енергетиката Виктор Христенко, който ще оглавява руската делегация, предаде РИА Новости в петък.

За да бъде подписано нещо, него трябва да го има. За да се подпише меморандум, той трябва да бъде подготвен, трябва да работят специалисти”, заяви Христенко.

По-рано бе съобщено, че за създаването на “газовия ОПЕК” ще се договорят в Доха Русия, Иран, Катар, Венецуела, Алжир, а също така и Тринидад и Тобаго. Очакванията бяха организацията да наподобява тази на страните износители на нефт, то чиито решения зависи цената на газа.

Потребителите на синьо гориво се опасяват, че с “газовия ОПЕК” ще се създаде монопол, който да диктува условията на пазара. Камарата на представителите на Конгреса на САЩ вече заяви, че обединението на износителите на природен  газ ще представлява “глобална организация за рекет”.

Единствената страна крупен износител на природен газ, която е заявила отрицателното си отношение към организацията, е  Норвегия. Останалите страни, включително Русия, подкрепят необходимостта от координация на работата им. Инициатор на преговорите за създаването на “газовия ОПЕК” е Иран.

Според Христенко сравненията между възникването на Организацията на страните-износителки на петрол и онова, което западните потребители на природен газ наричат "газов ОПЕК" са некоректни, защото възникването на ОПЕК е отговор на редица страни на възникването на световен пазар на петрол.

"Световен пазар на газ обаче ще се сформира най-рано след 15-20 години" и дотогава създаването на организация на държави износителки на природен газ, подобна на ОПЕК, е немислимо, допълни руският министър.

Причината за резките изказвания на редица западни държави потребителки на енергия по повод на създаването на "клуб на износителите на газ" трябва да се търси вътре в самите тях, коментира Христенко. Според него целта на тези страни “е да създадат един образ на глобална заплаха, за да може общественото мнение да се съсредоточи върху нея и да се отвлече вниманието му от собствените им проблеми".

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?