В дома на кмета Янков няма улики, свързани с убийството му

Не са намерени доказателства в дома на убития кмет на Елин Пелин инж. Янко Янков, които да са свързани с убийство му. Това заяви вътрешният министър Румен Петков в отговор на въпрос на депутата Атанас Атанасов, по време на парламентарния контрол в петък.

Кметът на Елин Пелин бе поредната жертва на т.нар. показни убийства и първата след присъединяването на страната ни към ЕС. Той бе разстрелян със седем куршума в двора на къщата си в с. Мусачево преди десет дни. 

До момента няма заподозрени за убийството, а от шестте версии, обявени от разследващите, четири са секретни. Обявените мотиви са свързани с икономически интереси и “строго личностен конфликт”.

“Разпитани са 20 свидетели и са осъществени 58 беседи с живеещи около къщата на Янков. Проверени са и 80 лица, които имат пистолети “Макаров”, обяви още министърът. Кметът бе убит именно с девет милиметров “Макаров”.

От думите на Петков обаче става ясно, че разпитите са спрени в последните дни, тъй като в понеделник окръжният прокурор на София Албена Вутова съобщи, че са разпитани над 20 лица по случая, тя за “събеседване” не говори.

Единственото известно около убийството на Янко Янков е, че няма доказателства за повдигане на обвинение срещу съпругата му. Не е постъпвала и информация за заплахи към кмета, стана ясно в сряда след двучасово прокурорско-полицейско съвещание по случая, въпреки  че веднага след инцидента жителите на  Мусачево, председателят на Общинския съвет на Елин Пелин Трайко Цветанов и кметът на с. Габра Любен Андреев обявиха, че Янков е бил предупреждаван.

По време на парламентарния контрол министър Петков отчете, че от 1990 година насам са извършени пет убийства на кметове, две от които са разкрити, и по тях има осъдителни присъди.

“Убийствата не са започнали миналата седмица с това на кмета на Елин Пелин и, за съжаление, не мога да кажа, че ще приключат. Престъпност има навсякъде по света, в това число и в България”, призна Петков.

Министърът смята още, че “за последната година и половина професионалният състав на ръководството и всички служители на МВР са положили много усилия и са постигнали солидни резултати, включително и в овладяването на тежки криминални престъпления, в това число и убийствата”.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?