Председателят на агенцията за закрила на детето пред депутати:

В домовете за деца няма случаи на ХИВ и СПИН

В домовете за деца, лишени от родителски грижи в страната, както и в дома "Асен Златаров" в столицата, няма случаи на ХИВ и СПИН. Това заяви председателят на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) Калин Каменов на заседание на парламентарната комисия по социална политика в сряда.

Каменов посочи, че на всички деца от социалните домове в страната са правени изследвания за ХИВ и СПИН, но резултатите на всички са отрицателни. Двата случая на СПИН са установени при деца от ромски произход, отнети временно от родителите им, на които е направено изследване за СПИН в дома "Асен Златаров", каза Каменов, цитиран от БТА.

Децата обаче не обитават постоянно дома, а сега са при родителите си, на които се предоставя обучение за повишаване на родителските умения.

Албена Атанасова, заместник-кмет на Столичната община, потвърди, че сред децата в дома "Асен Златаров" няма СПИН, няма случаи на наркомании или проституция. Тя съобщи, че в дома се настаняват деца от 7 до 18 години, както и незавършили средно образование младежи до 20 години. Капацитетът на дома е 55 деца, като в момента настанените са 52. В дома е разкрит център за обществена подкрепа и дневен център за работа с деца, отбеляза Атанасова.

Според Светлана Ангелова, заместник-председател на социалната комисия, проблемите в домовете за деца в страната се коренят в липсата на координацията на институциите. Тя посочи, че трябва да продължат усилията за деинституционализацията на децата от домовете. До момента над 1000 деца у нас са настанени в приемни семейства, близо 6000 са случаите, при които социалните работници са помогнали да не бъдат изоставени от техните семейства.

 

Заседанието на социалната комисия започна със скандал, след като председателят ѝ Драгомир Стойнев (БСП) напусна още в самото начало.


Пред членовете на комисията той обясни, че напуска поради отсъствието на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов (заради сигналите, че в дома "Асен Златаров" има случаи на проституция), социалния министър Тотю Младенов и кмета на София Йорданка Фандъкова, както и поради факта, че заседанието е преместено от зала "Изток" на парламента в Огледалната зала. Причината е, че в зала "Изток" нямаше как да влезе заместник-кметът на Столичната
община Албена Атанасова, която е в инвалидна количка.

Стойнев предложи заседанието на комисията да бъде прекратено поради възникналите неуредици и малката зала, в която присъстваха и членовете на здравната и образователната парламентарни комисии. Предложението му беше подкрепено от Огнян Стоичков, председателя на парламентарната образователна
комисия.

Стойнев закри заседанието и го напусна, но по предложение на заместник-председателя на комисията Светлана Ангелова (ГЕРБ) членовете на комисията гласуваха заседанието все пак да се състои. Малко след това в залата пристигна и министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

 

Споделяне

Още от България