В Дрезден забраниха проявите на открито заради терористични заплахи

Полицията в Дрезден забрани организирането на прояви на открито в понеделник заради повишена опасност от терористични нападения, съобщи ДПА. Полицията разполага с информация за готвени атаки срещу привърженици на антиислямското движение ПЕГИДА.

Малко преди това в неделя от самото движение ПЕГИДА обявиха във Фейсбук, че отменят планирано свое протестно шествие в Дрезден заради отправени смъртни заплахи от "Ислямска държава" (ИД) срещу един от главните организатори - Луц Бахман, предаде Франс прес.

Според сведенията на специалните служби терористи планирали да се смесят с участниците в демонстрацията, като целта им е да убият един от главните ѝ организатори Луц Бахман. В съобщението на полицията се посочва, че поради потенциалната опасност за живота и здравето на всички участници проявите на открито следва да бъдат отменени.

Движението "Патриотични европейци срещу ислямизацията на Запада" организира шествия всеки понеделник в източния град Дрезден. Миналата седмица то успя да събере над 25 хиляди участници.

Междувременно в интервю за в. "Велт ам зонтаг" министърът на правосъдието и защитата на потребителите Хайко Маас съобщи, че германските власти разследват 350 души за връзки с ИД. "Това показва, че нашето законодателство в областта на борбата с тероризма действа", каза той, цитиран от ТАСС.

Генералният секретар на Християндемократическия съюз Петер Таубер от своя страна призова да се преследват чрез закон онези, които изразяват одобрение за действията на терористите.

Тази седмица в Берлин при мащабна полицейска операция бяха задържани двама предполагаеми ислямисти. Те са обвинени в подготовка на голям терористичен акт на територията на Сирия и във вербуване на нови бойци за ИД.

"Велт ам зонтаг" съобщава също така, че Федералната служба за защита на германската конституция (контраразузнаването) от миналата година наблюдава дейността на стотина ислямски звена в цяла Германия. Става въпрос за групи с численост от 10 до 80 души. Дейността им се състои както от колективни молитви и събиране на средства за ислямисти, завърнали се от горещи точки, така и в пропаганда в интернет за участие във въоръжените конфликти в Сирия и Ирак.

Контраразузнаването засега не е разкрило конкретни планове за извършване на терористични актове.

Източникът на изданието посочва, че наблюдението над ислямисти е твърде сложно. Те рядко използват чат и социални мрежи, като повечето прибягват до мобилни устройства за обмен на съобщения.

По данни на контраразузнаването в момента около 1000 души се водят за свързани с ислямистко-терористично движение. От тях 260 се смятат за много опасни и в състояние да извършат терористичен акт.

Споделяне

Още от Свят