В Дрезден започна процес срещу крайнодесни по обвинения в тероризъм

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Дрезден започна съдебен процес срещу осем души, обвинени в насилие срещу кандидати за убежище, и техни поддръжници, предаде ДПА във вторник. Делото може да създаде прецедент за присъди срещу крайнодесни терористи в Германия.

Федералната прокуратура обвинява подсъдимите, седем мъже и една жена, заподозрени като основатели и членове на дясната терористична организация "Фрайтал", създадена в едноименния град.

Очаква се процесът в областния съд в Дрезден да бъде дълъг - над 60 дни. Подсъдимите ще трябва да отговарят по обвинения в опит за убийство, причиняване на тежка телесна повреда и използване на експлозиви с цел причиняване на щети.

Крайнодесните терористи са заподозрени като извършители на пет бомбени атаки срещу места за настаняване на бежанци и офиси на политически опоненти с цел да се нагнетява "атмосфера на страх и репресии". Всички те са на възраст между 19 и 39 години. Някои от тях са в ареста още от ноември 2015 г.

При техните нападения, извършени в периода между юли и ноември 2015 г., са били ранени двама души.

Федералната прокуратура пое делото от провинциалните власти в Саксония през април 2016 г., след като прецени, че обвиненията са свързани с терористична дейност. Сградата, където започна процесът, е строго охранявана за случая. Преди началото на заседанието полицейски кучета претърсиха района за експлозиви.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?