В ДСБ мислят за самостоятелно явяване на изборите

Радан Кънев и Светослав Малинов

В ДСБ преобладава мнението, че партията трябва да се готви за самостоятелно явяване на парламентарните избори през 2013 година, заяви членът на ръководството на формацията Радан Кънев в понеделник. Той коментира проведеното преди ден Националното съвещание на ДСБ, в което участват ръководствата на регионалните структури на дясната партия.

"Преобладаваха категоричните мнения, че партията трябва да се готви за самостоятелно явяване на изборите. Партията трябва да е отворена, освен към своите членове и симпатизанти, така и към хората с дясно мислене", коментира Кънев.

Националното съвещание на ДСБ се явява подготвителен форум за Националното събрание, което ще се проведе на 30 юни и трябва да вземе окончателно решение за начина, по който формацията ще се яви на изборите.

До тази ситуация се стигна заради решението на СДС от началото на май за прекратяване на Синята коалиция. Това доведе и до оставката на лидера на СДС Мартин Димитров.

"Смятаме, че Синята коалиция без ДСБ няма да се приеме от десните избиратели. Важно е съдържанието, а не опаковката. Да се краде марката не е нашият стил. ДСБ няма да участва в т. нар. политически инженеринг, компромиси няма да правим, няма да търсим коалиции на всяка цена", коментира още Радан Кънев.

Целта пред ДСБ е през октомври тази година партията да има готовност с депутатските листи за изборите, за да знаят хората за кои личности ще гласуват.

Заместник-председателят на ДСБ Светослав Малинов от своя страна говори за увеличаване на членската маса на партията. По думите му в 4 града - София, Варна, Видин и Горна Оряховица са се записали нови 130 души през последните месеци.

"Това е отговорът на хората на всичко, което се случи", каза Малинов по повод масовото напускане на хора от столичната организация на ДСБ, което последва преминаването на Прошко Прошков към политическия проект на Меглена Кунева.

"Този път ще проведем истинска, дълга и силна кампания, добави той. ГЕРБ претендира да е дясна партия, но разочарова десните хора с всеки изминал ден. Не виждам за реалистично да има предсрочни избори, това би влошило нещата, а парите не са решаващи за нашата кампания", обясни Малинов.

Той изрази "пълна убеденост" в успеха на ДСБ на следващите парламентарни избори. По време на пресконференцията членовете на ръководството на партията изразиха своята увереност, че ДСБ не само ще има парламентарно представителство в следващото Народно събрание, но и ще даде рецептата за излизане на България от кризата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?