В Дубай ще строят танцуващ небостъргач

В Дубай ще строят танцуващ небостъргач

Съвременен Дубай е място, където архитектите имат възможност да покажат на какво са способни. В момента там протича грандиозно строителство, в рамките на което архитектите се съревновават, опитвайки се да създадат най-големия и оригинален небостъргач, предава в сряда ББС.

Архитектът Давид Фишър е разработил проект на многоетажна сграда, в която ще се помещават хотел, апартаменти и офиси. Оригиналността на тази сграда ще е в това, че всичките му 68 етажа ще се въртят на 360 градуса независимо един от друг, използвайки единствено енергията на вятъра.

Освен това, по проект сградата ще произвежда от вятър 10 пъти повече ток, отколкото ѝ е необходим на нея самата.

Обяснявайки концепцията на проекта си, Давид Фишър сравнява бъдещия небостъргач със съблазнителна танцьорка, която неспирно изпълнява танца на живота си. Той искал да даде на сградата “четвърто измерение, което няма форма”.

Той е решил да нарече произведението на архитектурното изкуство “Кулата на Винчи”.

Къщичката на кокоши крака

Архитектът твърди, че постоянното движение на части от сградата ще му предадат уникален характер. Плавно въртящите се етажи (един оборот за 90 минути) през цялото време ще променят вида на небостъргача, което според Фишър, ще създаде ново архитектурно направление.

“Сградите силно изостават в развитието си от всичко останало и малко се различават от построените преди три хиляди години пирамиди. Затова сме свикнали да гледаме на постройките като на нещо статично, а това не е правилно, тъй като всичко около нас се движи. Костенурката има свой дом – черупката, и той даже се движи заедно с нея”, казва Фишър.

Според замисъла етажите ще се движат по човешка команда, реагирайки на човешки глас. Достатъчно е да кажеш “надясно” или “наляво” и етажът ще изпълни указанието – един вид къщичка на кокоши крака на ХХІ век, на която приказните герои заповядали да се обърне с гръб към гората и с лице към тях.

По думите на Фишер етажите могат да се движат с различна скорост.

“Всеки етаж се върти изцяло и самостоятелно, заедно с комуникациите, само централният остров е неподвижен”, обяснява той.

Но какво ще стане, ако всеки собственик на апартамент от даден етаж има собствена представа за това в каква посока трябва да се движи?

“В договора трябва да има точка, която гарантира на живущите прекрасна гледка от апартамента им, но ще трябва да се примирят с факта, че тяхната гледка и положение на етажа ще се променя. Скоростта на движението ще е гарантирана, но решението ще се взема от архитекта или друго упълномощено лице”, казва автора на проекта.

Ще може ли обаче проектът, създаден на чертожната дъска, да се превърне в реална сграда? Давид Фишер е сигурен, че ще може, защото според него около нас има много по-сложни конструкции.

За построяването на небостъргача ще са необходими около две години, а фундаментът ще бъде положен до края на тази година.

Споделяне

Още от Имоти