Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

В двуседмичен срок ще можем да се откажем от сключен договор за заем

11 коментара
В двуседмичен срок ще можем да се откажем от сключен договор за заем

В двуседмичен срок от сключването но договор за потребителски кредит гражданите ще могат да се откажат от договора, без да дължат обезщетение или неустойка и да посочват причини за решението си. Това предвижда проектът на закон за потребителския кредит, приет от Министерския съвет в сряда.

Разтрогването на договора трябва да е съпроводено с връщане на кредита в едномесечен срок заедно с лихвата за изтеклия период.

Регламентирането на правата на потребителите на кредити, заложено в проектозакона, се отнася за банкови заеми между 400 и 147 000 лв. и отговаря на европейските изисквания.

Предоставя се и правото на потребителя по всяко време да погаси изцяло или частично задълженията по договора, като кредиторът не може да откаже предсрочното погасяване.

Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков разясни, че документът предвижда предсрочното погасяване на кредитите с плаващ лихвен процент да не бъде облагано с наказателни лихви. За кредитите с фиксиран лихвен процент обаче кредитната институция има право да предяви иск за обезщетение, който може да бъде максимум 1% от останалата сума, когато срокът на погасяване е над една година, и 0.5%, ако срокът е под една година.

Проектозаконът разширява и задължителните реквизити, които договорите на банката с потребителя трябва да съдържат, като, например, условията за прилагане и промяна на лихвения процент в случаите, когато не е фиксиран.

Контрактите ще трябва да съдържат и предупреждение за последиците за потребителя при просрочие на вноските, клауза за правото на отказ от кредита, срокът и условията за упражняването му. В документа трябва изрично да са посочени и извънсъдебните начини за решаване на спорове.

Въвежда се и задължението на банката да извършва оценка на платежоспособността на потребителя. За целта банката кредитор трябва да извърши справка в Централния кредитен регистър или друга база данни, използвана у нас за оценка на кредитоспособността на потребителите.

При трансгранично кредитиране финансовите институции от други държави-членки ще имат достъп и ще могат да ползват базата данни, използвана у нас, за оценка на платежоспособността на кандидатите.

Документът предвижда за първи път и стандартизирана форма за предоставяне на преддоговорна информация – т. нар. Стандартен европейски формуляр за предоставяне на информация за потребителския кредит. Всички банки кредитори задължително трябва да предоставят този формуляр преди сключване на договора за кредит. Чрез него потребителите ще могат да сравняват по-лесно предлаганите им условия от кредиторите, включително и в отделните страни членки на ЕС. Заедно с преддоговорната информация, кредиторите ще трябва да дават и екземпляр от проекта на договор за кредит на клиента.

След бе представен проектозаконът, финансовият министър Симеон Дянков коментира горещата тема за лихвите по кредитите с думите, че в последната седмица четири банки са започнали да свалят лихвите, особено на кредитите за покупка на жилища. По думите му това ставало с известно закъснение от 3-4 месеца след падането на риска за страната.

Очаквам през следващите 2-3 месеца този процес да се засили, защото обикновено по-малките банки искат пари на тримесечие и на полугодие, посочи той.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

11 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. R
  #12

  таксата за предсрочно погасяване, дето я няма никъде в ЕС? Нещо от статията не става ясно. Той потребителя и сега може да погаси предсрочно но срещу наказателна лихва.

 2. жана д`арк
  #11

  Кому е необходим той? Нали има Закон за задълженията и договорите, нали има Закон за банките? Не може ли просто в тях да се направят евентуални промени, ами ще се пръкне още един закон /защото те иначе са малко/, дето ще противоречи на останалите и отново ще създаде пълен хаос в отношенията клиенти-кредитни институции. До тук всички законодателни промени /или проекти за такива/ са пълно малоумие и резултатът от тях съвсем скоро ще накара много хора да пропищят.

 3. Питащ
  #10

  А наказателната лихва ще върнете ли, дами и господа народни представители !

 4. Да!
  #9

  Много хора едва след като вземат заема, виждат действието на маса клаузи в договора, които за тях са останали неясни или не видяни до тоя момент. Така и банките вече ще имат интерес да разясняват и съставят по разбираемо договорите, че сега са умишлено и целенасочено усложнени!

 5. Алехин
  #8

  Става дума за европейска директива.За защита и равнопоставеност при вземането на кредити.Това е добре за хората и лошо за лихварите и заложните къщи.Мога да обясня по-обстойно,но пак влизам в заседание.Ама ти нали си ми слабостта и болката....Просто не мога да издържа,да не започна спор с теб.Приятен ден!Бъди здрава!

 6. жана д`арк
  #7

  Лошото е, че ти само започваш споровете, но не ги довършваш. Ама нищо, де, аз ще си поспоря сама. Изискванията на въпросната европейска директива можеха да бъдат отразени и взети предвид с промени в наличното действащо законодателство, изобщо не е необходимо да се създават нови закони, които да уреждат същата материя. А за дейността на заложните къщи /чрез които се извършват най-много имотни измами/ си има отделна Наредба. Не съм запозната с проекта, но се съмнявам, че ще предотвратят измамите, извършвани

 7. майкъл
  #6

  вече сключена сделка- независимо дали е закупен транзистор или е сключен заем. има си срокове (в зависимост от стойността и вида на стоката), изисквания по документите, ясни клаузи и е посочен е възможен арбитър при евентуален спор, адрес, телефон- изненада?! това не е СЪДА, а комисията за защита на потребителя! същата, дето у нас не знае какво прави!

 8. Томов
  #5

  Това е абсурдно, да се променят едностранно лихви по вече сключевн кредит. Това трябва да става с анекс към договора, подписан и от двете страни. Иначе си е чист рекет.

 9. ВЛАК GT
  #4

  КЪДЕ Е МЕЖДИНАТА?!"банкови заеми между 400 147 000 лв"РЕШЕНИЕТО Е ВСИЧКИ ТЕКСТОВЕ В ДОГОВОРИТЕ С ПО-МАЛЪК КЕГЪЛ ОТ ЕДИН ПУНКТ ОТ КЕГЪЛА НА ОСНОВНИЯ ТЕКСТ И НЕ СА УДЕБЕЛЕНИ /BOLD/, ДА СЕ СЧИТАТ ЗА НЕВАЛИДНИ.А, ТОВА ПО-ГОРЕ Е АЛА-БАЛА!!АМА НИЩО ЗА УЧУДВАНЕ, КОЙ ПЛАЩА РУШВЕТА!?КОРУПЦИЯ МУ Е МАЙКАТА!

 10. ВЛАК GT
  #2

  КАКВО СЕ ОКАЗВА?ТОВА БИЛО ОСОБЕН ВИД СТОКА?!АЙДЕ БЕ!ВСЕ ЕДНО ДА КУПЯ ЕДИН САЛАМ ОТ БАКАЛИЯТА И СЛЕД ДВЕ ГОДИНИ ДА ДОЙДЕ БАКАЛИНА И ДА КАЖЕ ДЪЛЖИШ МИ ОЩЕ n ЛЕВА + ЛИХВИТЕ!?ИМА ЕДНО ПРАВИЛО""ПАЗАРИШ СЕ КАТО ЦИГАНИН И ПЛАЩАШ КАТО ТЪРГОВЕЦ"ДОГОВОРА СИ Е ДОГОВОР!КОЙ СЕ Е МИНАЛ, МИНАЛ СЕ Е!АМИ ДА СЕ ДОГОВАРЯ В ЗЛАТО, АМА БЕЗ ЛИХВА ИЛИ ЛИХВА 0.5%!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.