В един ден ТЕЦ "Бобов дол" с нов лиценз, а депутатите на Ковачки гласуват с ГЕРБ

В един ден ТЕЦ "Бобов дол" с нов лиценз, а депутатите на Ковачки гласуват с ГЕРБ

В един и същи ден ТЕЦ "Бобов дол", който е на Христо Ковачки, са получили лиценз за работа за още пет години, а в същото време депутатите на бизнесмена гласуват с ГЕРБ спорните поправки за пенсионните фондове в парламента.

Действието се разиграва в петък, но за това се разбра в понеделник, след като Държавната комисия за енергийно и воно регулиране публикува решението си взето на "закрито заседание" с два дни зъкаснение.

"Задкулисието" в политиката по думите на Николай Бареков стана повод той да хвърли оставка като съпредседател на парламентарната група на "България без цензура", която се нарича "Български демократичен форум".

ДКЕВР е издала лиценз за работа на ТЕЦ "Бобов дол" за още 5 години, става ясно от публикуваното решение. Дружеството кандидатстваше за 20-годишен лиценз, но не успяло да убеди регулатора, че ТЕЦ-ът има достатъчен технологичен ресурс да работи толкова дълго време. Причината е, че трите енергоблока с обща мощност 630 мегавата са включени в работа в периода 1973 и 1975 г.

На 17 декември ТЕЦ "Бобов дол" получи и ново комплексно разрешително от Министерството на околната среда и водите, с което се даде право на централата да работи още 10 години.

Това става въпреки липсата на сероичстващи инсталации за два от блоковете, които трябваше да са факт в края на 2011 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес