В една трета от страните по света се потискат религиозни свободи

В една трета от държавите по света хора са ограничавани в желанието си да практикуват своята религия. Това показват резултатите от изследване върху ограниченията срещу религиите по света на центъра "Пю", цитирани от информационните агенции в четвъртък.

Три четвърти (или около 70%) от населението по света живее в такива държави, тъй като някои от тях са особено многолюдни. От 25-те най-многолюдни държави по света хората в Иран, Египет, Индонезия, Пакистан и Индия живеят при най-големи ограничения върху религиозните свободи, както от страна на държавата, така от страна на отделни хора или групи, които извършват враждебни актове, породени от религиозна нетърпимост.

Това са двата основни критерия, върху които е изградено проучването. Там, където нетърпимостта и по двата показателя е на високо ниво, положението е най-сложно, отбелязва Брайън Грим, изследовател от форума за религия и обществен живот към центъра "Пю". Саудитска Арабия е единствената държава, която присъства в групата с много големи ограничения и по двата критерия.

В Бразилия, Япония, САЩ, Италия, Южна Африка и Великобритания хората се радват на най-малко ограничения и по двата параграфа.

Над 30 държави имат високо ниво на ограничения на религиозните свободи, обусловени както от държавната политика, така и от социалните нагласи и изблиците на насилие.

В 20% от държавите има високо или много високо ниво на държавните ограничения срещу религията. В тях живее 57% от населението на света. Сред тях са Саудитска Арабия, Иран и бивши комунистически държави като Русия, Беларус и България, където държавният атеизъм бе заменен с покровителстване на една религия, ползваща се със специални протекции и привилегии, отбелязва още проучването.

Държавите с най-висок индекс на държавни ограничения са Саудитска Арабия, Иран, Узбекистан, Китай, Египет, Мианма (Бирма), Малдивите, Еритрея, Малайзия и Бруней.

Държави с висок социален индекс (нетърпимост на цели религиозни или социални групи) са Ирак, Индия, Пакистан, Афганистан, Индонезия, Бангладеш, Сомалия, Израел, Шри Ланка, Судан и Саудитска Арабия.

Споделяне

Още от Свят