В Египет започна дългоочакваният парламентарен вот

В Египет започна дългоочакваният парламентарен вот

Първият тур на дългоочакваните в Египет парламентарни избори започнаха в неделя, след като страната повече от три години няма работещо Народно събрание, съобщиха световните агенции. На 18 и 19 октомври ще се гласува в 14 от 27-те губернаторства, включително в някои от най-големите като Гиза, Александрия, Червено море. Вторият тур ще е на 22 и 23 ноември.

Изборите съчетават мажоритарната и пропорционалната избирателна система, а първите резултати се очакват в средата на декември.

Това са първите в страната парламентарни избори след разпускането през юни 2012 г. на парламента, доминиран от ислямистите и отстраняването от военните на първия свободно избран президент Мохамед Морси година по-късно.

Избирателите са над 55 милиона. Парламентът има 596 депутати, от които 28 се назначават от президента.

Сегашният президент Абдул Фатаф ас-Сиси призова египтяните да упражнят конституционното си право на глас. Хората заявиха, че гласуват само за по-добро бъдеще на страната.
 
Безопасността на изборите се осигурява от близо 185 хиляди полицаи и военни. Най-голямата армейска групировка - 76 хиляди войници - е разположена във влизащите в т.нар. Голямо Кайро губернаторства Гиза, Бени Суейф, Фаюм и Миня.

Близо 12 хиляди войници са дислоцирани в курортните зони по бреговете на Червено море.

Задействани са също бойни самолети и хеликоптери, а бойни кораби с 38 хиляди матроси охраняват жизнено важни обекти на инфраструктурата, включително Суецкия канал.

Местни медии съобщиха тези дни, че привърженици на забраненото в страната движение "Мюсюлмански братя" готвят провокации, за да попречат на гласуването. Силите за сигурност вече са задържали няколко души, призовавали по социалните мрежи към насилие по време на вота.

Споделяне

Още от Свят