В екопротест срещу празните думи полицаи отведоха младеж, скандиращ срещу “Ушев“

Един от участниците в екопротеста “Долу ръцете от природата“ бе отделен от шествието от тринадесет полицаи, които не харесаха неприлични негови възгласи, комбинирани с нарицателното “Ушев“. Униформените отказаха да се легитимират пред журналистите, присъстващи на атаката им срещу младежа. Мотивът им да не се представят бе, че прескартите на репортерите може да са недействителни. След настоятелните въпроси защо отвеждат демонстранта, те отговориха, че Ушев била твърде обидна дума, докато далеч по-неприличната се намирала в българския тълковен речник и не видяха проблем в използването ѝ.

 

След като демонстрираха познания по българска лексика полицаите натъпкаха младежа в патрулна кола без никакви обяснения дали той всъщност е арестуван.

 

Ей такава ни е журналистиката и цялата държава, защото се интересувате от глупости, заключиха униформените.

 

Засилено полицейско присъствие беляза и този протест в защита на българската природа, черноморските плажове и пясъчните дюни. Около 1500 млади хора се събраха и този път пред паметника на Партиарх Евтимий, но промениха маршрута си, минавайки по ул. “Граф. Игнатиев“ до бул. “Витоша“. В този участък шествието блокира десетина трамвайни мотриси.

 

Оттам протестиращите продължиха покрай Съдебната палата, където по-рано през деня бе прострелян съденият като наркобос Златомир Иванов -Баретата, минаха през “Карето на властта“, заключило Министерския съвет, президентството и административната сграда на парламента, и стигнаха пред Народното събрание.

 

Участниците в шествието скандираха “Мафия”, “Искаме природа, не искаме бетон”.

 

“Протестът не е само в София, в момента са се събрали хора във Варна, Пловдив и Трявна”, каза Андрей Ралев от Коалиция “За да остане природа в България”. Той се възмути от това, че в момента от страна на властта се чуват само обещания, които не се изпълняват.

 

“В началото на февруари Министерство на околната среда и водите ще разгледа предложение за промяна в плана за управление на национален парк “Пирин“. Това предложение предвижда всички зони за туризъм, които представляват 60 процента от територията на парка, да могат да бъдат застроени. Няма да позволим това”, обясни Ралев.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?