Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

В енергетиката решенията започват с диагноза, визия и радикалност

Бележки по аналитичен доклад на ЦИД по управлението в енергетиката и енергийната (не)сигурност

7 коментара
Илиян Василев

В петък ще бъде публикувана българската версия на доклад за състоянието на българската енергетика и енергийна сигурност на Центъра за изследване на демокрацията, който идва в изключително подходящ момент и може да послужи като изходна база за разбиране на процесите и тенденциите, които предопределят външните и вътрешни рамки и ограничители за работа на служебното и следващото правителство на България в този ключов сектор на икономиката.

Докладът няма претенциите да играе ролята на поредната енергийна стратегия, защото в условията на криза "без дъно“, при това преливаща от енергийния към банковия и финансов сектор с потенциал за общосистемна криза, България има нужда от практичен документ, който да идентифицира критичните пунктове на нестабилност в системата. Там, където е необходимо, да предпише превантивна терапия. А там, където за това вече е късно, да насочи мерките към управление на кризата, така че сривът да бъде управляем във възможната степен.

Решението на енергийни проблеми път към растежа

Както е посочено в доклада, "енергийният сектор се характеризира със системни проблеми, които водят до значителна загуба на национално богатство“. Следователно без решението на енергийните проблеми, страната ни не може да реши по задоволителен начин и проблема за растежа и благоденствието.

Струва си документът да бъде прочетен не само защото съдържа разрези, които до този момент не са правени, но и защото е добра основа за практическо действие. Както е добре известно няма съвършен документ - този включително. Винаги има нужда от надграждане за специфика – от отделните засегнати страни. В досегашните програмни документи и най-вече в политиките на правителството липсва визия и стратегическо мислене, особено при опитите за разрешаване на структурните и управленските проблеми, свързани с енергийната сигурност на страната.

За мен най-важното послание на документа е, че каквито и да са резултатите от изборите и развитието на политическия процес, връщането на енергетиката в зоната на минимална стабилност изисква консенсусен подход или поне съгласие на водещите политически сили. Основание за подобен извод се намира в разбирането, че енергийната сигурност е все по-значима част от националната сигурност, което предполага устойчиви и съотносими критерии за оценка на рисковете, на националния интерес и на политиките в негова защита. Тъй като консенсусът не е достижим при текущите тенденции в обществения и политически процес, според авторите на доклада трябва той "да се планира и да се изгражда“, а не да се предполага по подразбиране.

Европа или Русия

Документът отделя специално внимание на еврофакторите в развитието на икономиката и енергетиката, като някои и тях могат да се възприемат като рискови за развитието ни, ако България възприема винаги пасивна и изчаквателна позиция. Докладът отчита нуждата и възможността за реализация на Европейския енергиен съюз като синхронизираща енергийно развитие на европейските региони рамка. Документът посочва изрично, че съществува ярко "несъответствие" между членството на страната в ЕС, декларираното и реалното следване на европейските енергийни стратегии и политики от една страна и зависимостта от проектната обвързаност с Русия. Тези колизии на стратегическо равнище означават само загуби за нас, което лесно може да се проследи чрез повърхностен анализ за "разходи-ползи“ за всеки един от проектите по злополучния Енергиен шлем. По всеки един от тях България загуби огромни средства и време, които можеха да бъдат насочени към усилване на конкурентоспособността на българската енергетика и подготовката и за либерализацията на пазара. България загуби и перспектива защото миналите загуби предвещават бъдещи такива за българските компании – на пазари, на приходи, на работни места. Всичко това е заложено в матрицата на управление на енергетиката в прехода и стратегията на стимулиране на икономическия растеж чрез "големи проектни удари“.

Вместо политики и работа по преструктуриране на енергетиката и укрепване на резистентността и към външни и вътрешни дестабилизиращи фактори се премина към мегапроекти с празната надежда, че така с един удар ще се постигнат макроефекти за растежа, работните места и бизнеса. Вместо да се наблегне върху прозрачност, насърчаване на конкурентоспособността и възприемане на утвърдените стандарти за проектно управление – българският управляващ елит предпочете политическата целесъобразност.

Оставаме на дъното по енергийна сигурност

Потенциалните загуби в КТБ - ако се докажат такива - не могат да дестабилизират държавата, защото те ще бъдат отнесени най-напред към сметката на акционери и кредитори. Финансовите дупки в енергетиката обаче могат до потопят икономиката – още повече, че някои от тях могат да бъдат мащабно ускорени от затварянето на ликвидност в блокираната банка.

В доклада е направена тревожната констатация, че общественото доверие в българските граждани към възобновяемата енергия е "разбито“, веднъж поради обективните негативни въздействия на непремерените политики в тази област, втори път заради спекулативни интереси.

Изключително тревожна е констатацията, че рисковете за енергийната сигурност на България са най-високи в света, според класация на престижния Институт на ХХІ век към Американската търговска камара.

Това едва ли изненадва някого – след като и това правителство не направи абсолютно нищо за ускоряване на проектите за диверсификация на източниците на природен газ, а се съсредоточи върху промоцията на предпочитанията от газовия монопол на "Газпром" проект "Южен поток". Не са спестени и заключенията, че основна причина за това е пленената от групови интереси държава, която вместо балансиран национален интерес прокарва интересите на ограничени групи от бизнесмени и политици като "национални“. Така страната ни е попаднала в "капан на енергийната зависимост“, тъй като населението замества скъпия газ с електроенергия за отопление, което принуждава правителството да задържа изкуствено цените на електроенергията, замразявайки технологичното развитие на сектора.

Масова злоупотреба с търговската тайна

Констатирано е наличието на системен и устойчив управленски дефицит както на политическо равнище, така и при управление на енергийните дружества, и в регулаторната сфера. Тези дефицити взаимно се усилват и добиват характер и мащаб извън способността на обществеността да ги оценява и възприеме, което ражда недоверие и затруднява консенсусните политики. Недопустимо високо е равнището на непрозрачност и неинформираност на обществото вследствие с масовата злоупотреба с "търговска тайна“. Без никакви изключение, както показва досегашната история, позоваването на подобни клаузи прикрива остри управленски дефицити и користни практики, в това число при възлагане на тръжни процедури. Няма нито един случай, отказът до достъп до информация да е бил използван в името на защита на легитимни пазарно чувствителни интереси.

Тази практика започва и завършва на най-високо управленско равнище. Най-красноречивият пример в тази насока е липсата на всякаква информация за проведените срещи на премиера Орешарски с министъра на енергетиката на Русия и шефа на "Газпром" относно проекта "Южен поток". Няма никакъв начин този или който и да друг проект да се ползва с обществена подкрепа без адекватна и балансирана информираност на обществеността.

Българското правителство, според авторите на доклада, въвлича държавните енергийни компании в мегаинвестиционни проекти, без ясно договорени параметри и с огромни финансови и управленски изисквания, които далеч надвишават капацитета на дружествата и на държавата за управление на проектни рискове. Обърнете внимание на предупреждението : "дълговата спирала рано или късно ще доведе до натиск върху активите на компанията или до необходимостта държавата да гарантира задълженията ѝ“.

Здравият разум и законовите поправки не струват пари

Докладът препоръчва серия от неотложни мерки, в това число и т.нар. бързи без големи разходи. По-голяма част от тях са просто здрав разум, за другите трябва подходящи изменения в законовата уредба и институционална готовност.

Много са и едва ли тук е мястото за тяхното изброяване – вижте ги. Струва си.


Но ще отбележа няколко – задължителната изолация на сектора енергетика от политическата турбулентност в страната, възприемането на глобалните стандарти в корпоративното управление за държавните енергийни предприятия, политика на "меко кацане“ в сферата на ВЕИ, преразглеждане на всички възможности за разрешаване за добив на неконвенционален газ въз основа на възприетите от ЕС стандарти за сигурност и опазване на околната среда, приоритизация на големите инвестиционни проекти, укрепване и развитие на регулаторния капаците на националния енергиен регулатор,


Като всеки подобен доклад и този има неща за изправяне или допълнителен фокус. Това е съдбата на всяка работа, още повече, че аналитичната му част трудно може да замести или запълни изцяло антикризисната програма или енергийна визия, от която ще имат нужда следващите правителства. Има нужда от разработване на цялата тема около икономиката на сигурността, защото приравняването на енергийната сигурност с националната сигурност крие опасността да се размие ключовото послание на доклада, а именно че енергийната сигурност е оптималната бизнес стратегия на страната. Но това следващия път.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

7 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Един Чичо
  #7

  Илияне,Илияне! Още се вживяваш в ролята си на съветник и все съвети даваш, ама тия дето не мислеха и ляпаха каквото им подадеш отдавна си извън играта. Тогавашните чорбаджии не те оцениха, та сега пред новите ли се натягаш, та дано намерят местенце и за теб в новия служебен кабинет.За какво ти е? Кава демокрация изследвш, когато един военнопленник, дойде в София и се разпорежда като у дома си. Бог да ти е на помощ и да пази България от такива натегачи като теб!

 2. Valentin Dimitrov
  #6

  Златният ключ към устойчивото енергийно бъдеще на страната е енергийната ефективност - НАВСЯКЪДЕ, ВСЕКИ ДЕН, ПЪРВАТА ТОЧКА ОТ ТОЗИ ДЕН !!!! Всичко останало ще последва. Но, защо нямаме вече съответната национална агенция ?! Попитайте блестящият червен енергиен експерт, бивш директор там. Беше голямо шоу да видим как с обилни крокодилски сълзи той напусна, добре подготвил краят на най-важната институция в държавата....

 3. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #5
 4. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #4
 5. Майтапчия
  #3
 6. demokrat
  #2

  Този измислен експерт не напусна ли преждевременно поста си на посланик незнам защо?

 7. tanko
  #1

  Какво стана с осъжданият Георги Христозов, че вече не е в борда на АЕЦ Козлодуй. Как така осъждан като него човек има достъп до класифицирана информация, а за останалите хора търговска тайна.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.