В ЕС са обявени осем случая на заразяване с ебола

В ЕС са обявени осем случая на заразяване с ебола, съобщи говорителят на Европейската комисия Фредерик Венсан. Той уточни обаче, че няма риск от епидемия.

"Всички случаи на заболяване са свързани с лица, завърнали се от заразени региони (в Африка)", отбеляза говорителят.

По думите му в Европа се спазват строги процедури във връзка с това заболяване и поради това "няма никакъв риск от разпространение на болестта или начало на епидемия".

В Мадрид бе хоспитализирана медицинска сестра, с което приетите в испански болници заради ебола станаха шестима. В Осло бе приета в болница норвежка сътрудничка на "Лекари без граници", докарана вчера от Сиера Леоне. Днес стана ясно, че Португалия и Мароко са отказали на самолета ѝ да кацне на техни летища за презареждане с гориво, което е принудило пилота да кацне на летището в Гран Канария на Канарските острови. На
всички намиращи се на борда е било забранено да напускат самолета.

Британският премиер Дейвид Камерън в сряда за пръв път ще председателства заседание на кризисния комитет на правителствотоза обсъждане на заплахата от ебола в опит да успокои
обществените тревоги от разпространението на смъртоносния вирус в Европа, съобщи Ройтерс.

Срещата ще се състои в обстановка на страхове, че най-тежката регистрирана епидемия на ебола може да се разпространи извън Западна Африка, след като медицинска сестра в
Испания, която е лекувала двама починали от ебола испански мисионери, стана първият известен случай на заразен с ебола извън Африка, а Световната здравна организация предупреди, че в Европа почти сигурно ще има още случаи на заразяване.

Икономическата цена на ебола за Западна Африка може да надхвърли 32 милиарда долара до края на 2015 г. ако епидемията се разрасне извън трите засегнати понастоящем държави, заяви Световната банка, цитирана от Франс прес.

Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) обяви, чее стартирала нова програма в подкрепа на населението на Западна Африка, засегнато от епидемията с ебола, която сериозно нарушава земеделската дейност. ФАО е отправила спешен призив за набиране на 30 милиона долара за финансиране на тази програма в подкрепа на животновъдните и земеделските стопанства в Сиера Леоне, Либерия и Гвинея.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят