В ЕС жените са по-добре образовани, но по-ниско поставени от мъжете

В ЕС жените са по-добре образовани, но по-ниско поставени от мъжете

В ЕС жените са по-добре образовани от мъжете, сочат данните от доклад за равенството на половете, представен в четвъртък от Европейската комисия.

Жените все още поемат по-голямата част от домакинските задължения в семейството, получават с около 16 на сто по-ниско възнаграждение от мъжете, а насилието срещу тях остава проблем, се посочва в документа, цитиран от БТА.

 

През 2016 г. 44 на сто от жените на възраст 30-34 години са с диплом за висше образование в сравнение с 34 на сто от мъжете. Въпреки това жените остават много по-слабо представени на ръководни постове в дружествата, както и в политиката.

В шест държави (Гърция, Хърватия, Кипър, Латвия, Унгария и Малта) жените съставляват по-малко от 20 на сто от всички депутати. Разликата между половете по отношение на заетостта през последните няколко години остава около 11 на сто. Държавите в ЕС с ниски резултати не бележат особен напредък, се допълва в доклада.

Според 44 на сто от европейците, жените трябва да се грижат за дома и семейството. Във всяка трета европейска държава 70 на сто от хората мислят така. Всяка трета жена в ЕС е била подложена на физическо и/или сексуално насилие след навършване на 15 години. Над половината (55 на сто) от жените са преживели сексуален тормоз.

Според ЕК по-големият брой жени в областта на цифровите технологии би могъл да доведе до годишно увеличение на БВП на ЕС с 16 милиарда евро. Въпреки това само 24,9 на сто от жените висшисти завършват образование, свързано с технологиите, се отбелязва в доклада.

Споделяне

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?