В Естония се очертава "голяма коалиция"

Кая Калас, председателката на десноцентристката партия в Естония

Кая Калас, председателката на десноцентристката партия, която победи на парламентарните избори в неделя в Естония, но без да получи абсолютно мнозинство, каза днес, че евентуалните коалиционни преговори с управлявалата досега "Центристка партия" ще бъдат трудни, предаде Ройтерс.

Победата на "Партията на реформите" предоставя на 41-годишната Калас възможност да стане първата жена премиер на Естония. Изборният успех на крайната десница обаче засилва вероятността тя да си сътрудничи с центристите на досегашния премиер Юри Ратас, останали втори на изборите, отбелязва Ройтерс.

Агенцията припомня, че двете партии от години са основните съперници в естонската политика и не са управлявали заедно от 2003 г.

"Партията на реформите" отстоява прозападни позиции, докато подходът на "Центристката партия" към Русия е по-малко конфронтационен. Ако се коалират, двете формации ще имат комфортно мнозинство от 60 места в 101-членния естонски парламент.

Крайнодясната "Консервативна народна партия" (ЕКРЕ), спечелила в неделя 19 депутатски мандата (при 7 в предния парламент), е нежелан партньор за управление от всички останали партии.

"Да, нашите възгледи донякъде се различават, но Естония винаги е имала коалиционни правителство и ние вярваме, че можем да постигнем споразумение, което да отразява възгледите на нашите поддръжници", каза Калас по адрес на центристите.

Веднага след обявяването на изборните резултати председателят на "Центристката партия на Естония" Юри Ратас заяви, че ще се опита да включи своята формация в управляваща коалиция. Други лидери на центристите обаче изразиха съмнения по въпроса.

Президентът Керсти Калюлайд ще се срещне днес с лидерите на всички партии. Възможно е обаче тя да номинира официално Кая Калас за премиер едва другия месец, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?