В. "Етнос": Гръцки облекла made in Bulgaria заливат пазара в Гърция

В. "Етнос": Гръцки облекла made in Bulgaria заливат пазара в Гърция

Гръцки облекла made in Bulgaria заливат в последните години пазара в Гърция, се посочва в публикация на гръцкия вестник "Етнос", цитирана в понеделник от БТА.

В преживяващата криза Гърция, където безработицата достигна немислими висини, стотици гръцки компании емигрираха, предимно в други балкански държави, заради по-ниската цена и осигуряват работа на десетки хиляди хора, коментира изданието.

В края на 2012 г. само 23 на сто от гръцките дрехи са се произвеждали в Гърция, а 77 на сто - в чужбина.

Според резултати от изследване на сдружението на компаниите, работещи в сектора на плетивата и готовите облекла (СЕПЕЕ) България е на първо място по производство на гръцки облекла като има дял от 57 на сто. Следват Македония с 20 на сто и Китай с 10 на сто от производството извън Гърция.

В Югоизточна Европа дейност развиват 270 гръцки компании, в които работят около 22 хиляди души. Основните предимства на страните от региона са ниската цена, малкото разстояние, производствените възможности, наличието на големи шивашки предприятия и бизнес средата, свързана с различен данъчен режим.

65 на сто от производството на облекла в Южна България е по поръчка на гръцки компании. През 70-те, 80-те и 90-те години на миналия век в региона има стабилно развит сектор, който в началото на 2000 г. бележи спад, придобил големи измерения през 2005 г., когато ограниченията за внос в Европейския съюз бяха премахнати и пазарът се наводни с с евтини китайски стоки.

Според изпълнителния директор на СЕПЕЕ Теофилос Асланидис съседните на Гърция държави са били спасителния пояс за сектора на облеклата, пише "Етнос".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?