В Еврокомисията няма оплакване за социален дъмпинг от българи и румънци

В Еврокомисията няма оплакване за социален дъмпинг от българи и румънци

Европейската комисия не е получила писмо от властите в Белгия, нито от друга държава в Европейския съюз, за т. нар. социален дъмпинг на пазара на труда от българи и румънци. Това заяви Джонатан Тод, говорител на еврокомисаря по заетостта в отговор на въпрос по време на пресконференция, предаде БТА.

Във вторник белгийският вестник “Соар” разпространи информация за намерението на двама федерални министри да изпратят писмо до Брюксел, в което да се оплачат от Германия заради това, че работници от Източна Европа, особено българи и румънци, подбиват цените на труда в областта на месопреработката. Според статията българите и румънците работели денонощно за три до пет евро на час. Все още не сме получили писмото и не сме се запознали с него, заяви Тод.

Той отбеляза, че въпросът за ниските надници в Германия е бил отчетен миналата година от Съвета на ЕС, който е посочил, че нерядко работниците в страната не получават увеличение на възнаграждението, когато нараства производителността. Съветът препоръча повече служители, наети на краткосрочни договори, да преминат на дълготрайни отношения със своите германски работодатели.

В Германия 7.5 млн. работници получават минимална надница и така месечният им доход е до 450 евро, за които не плащат данъци и могат да бъдат освободени от социални вноски, уточни Тод. Техните работодатели също биват освобождавани от вноски към социалните и пенсионните фондове, добави той. По неговите думи затова Евркомисията е призовала Германия да направи така, че тези работници да бъдат назначавани на постоянни договори.

Европейската комисия препоръчва утвърждаването на приемливи минимални равнища на заплащане за преодоляването на проблема с бедните работещи хора. Засега в Германия липсва минимална работна заплата за всички сектори на икономиката, уточни говорителят на еврокомисаря по социална политика.

Той допълни, че преди година Еврокомисията е предложила мерки срещу т.нар. социален дъмпинг и срещу разкриването на “кухи” фирми, но все още предложението се обсъжда в Съвета на ЕС и се очаква становището на Европейския парламент. Брюксел не може да приеме политическо решение за повсеместното въвеждане на минимални заплати, но препоръчва този подход на страните от ЕС, заяви Тод.

Споделяне

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?