В Европа масово затягат и без това затегнатите мерки заради ръст на Covid- заразата

В Европа масово затягат и без това затегнатите мерки заради ръст на Covid- заразата

С новото нарастване на случаите на Covid на различни места, правителствата са изправени пред най- тежката дилема: да продължат ваксинацията, за която е известно, че спасява живота, или да преустановят използването на AstraZeneca заради опасните тромбози, появили се при няколко от ваксинираните (тежкото усложнение се проявява при съвсем незначителен процент 0,000004 на сто от броя на ваксинираните ), дори и след като европейският регулатор обяви, че няма никакви индикации те да са причинени от ваксината.

Политиците бяха принудени да претеглят рисковете от задържане на ваксинацията в момент, когато много страни, особено в Европа, са принудени отново да затягат мерките заради ръста на заразата.

Случаите на Covid-19 в Германия бележат рязко увеличение -  с 20 процента през последната седмица, съобщи експерт от института "Роберт Кох", цитиран от Ройтерс. Това се случва въпреки строгите мерки, които действат и към момента, в условията на масови фалити на фирми заради карантината и продължаваща икономическа агония.

"Намираме се в началото на третата вълна. Това вече не може да се оспорва. А на този етап сме облекчили ограниченията и това ускорява експоненциалното нарастване" на заразяванията, каза епидемиологът Дирк Брокман за телевизия А Ер Де.

Меркел и лидерите на германските провинции се договориха по-рано този месец за поетапно разхлабване на ограничения, като се запазва възможността властите да върнат тези ограничения, ако броят на заразените надхвърли 100 на 100 000 души в три поредни дни.

Вчера броят на новозаразените нарасна до 83 на 100 000 души спрямо 79 предишния ден и 68 преди седмица. Институтът "Роберт Кох" предупреди, че те могат да достигнат 200 до средата на следващия месец.

Над 900 000 смъртни случая, причинени от Covid-19, са регистрирани в Европа от началото на пандемията през декември 2019 г. Това сочат изчисления на Франс прес към днешна дата въз основа на данни на здравните власти. Общо 52-те страни и територии от региона (включително Русия и Турция) са съобщили до момента за 900 185 починали (от обявените 40 083 433 заразени) - повече, отколкото в Латинска Америка и Карибския регион (721 581 починали от 22 872 052 заразени), в САЩ и Канада (558 110 от 30 406 496) или в Азия (263 250 от 16 692 971).

Най-силно засегнатите страни в Европа са Великобритания с над 125 000 смъртни случая, Италия с над 102 000, Русия с повече от 92 000, Франция с над 90 000 и Германия с над 73 000. На тези пет държави се падат повече от половината смъртни случаи в Европа.

Миналата седмица в региона бяха регистрирани средно 3000 починали от вируса дневно - с 2,3 на сто по-малко от предходната седмица. Вече от месец Европа е под равнището от 4000 смъртни случая на ден, което бе надхвърлила през ноември.

Правителството на Италия прие декрет с допълнителни мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19, които са в сила от 15 март до 6 април. Според новите разпоредби територията на страната се разделя на две зони - "червена" и "оранжева". Изключение е област Сардиния, която е обявена за "бяла зона" и няма наложени рестрикции.

В червената зона попадат областите Кампания, Емилия Романя, Фриули-Венеция Джулия, Лацио, Ломбардия, Марке, Молизе, Пиемонте, Пулия, Венето, автономна провинция Тренто. За тях са забранени всякакви придвижвания освен по причини, свързани с неотложна работа или доказана необходимост. Разрешено е завръщането на адрес на пребиваване, като е необходимо представяне на декларация. На 3, 4 и 5 април, дните около католическия Великден, са позволени посещения на роднини и приятели. Придвижването към частни жилища се разрешава само на двама възрастни от домакинство по веднъж на ден, в часовия пояс между 5 ч. и 22 ч. Те могат да бъдат придружавани от деца до 14 г., за които упражняват родителски права, или от хора с увреждания от същото домакинство. Остават отворени само магазините за хранителни стоки, за тютюневи изделия и печатни издания, както и аптеките. Разрешава се само индивидуално спортуване и разходки на открито и в близост до дома.

В оранжевата зона влизат областите Абруцо, автономна провинция Болцано, Базиликата, Калабрия, Лигурия, Сицилия, Тоскана, Умбрия, Вал Д Аоста. За тях са разрешени придвижванията в рамките на дадена община от 5 ч. до 22 ч. Придвижванията до други общини са позволени само във връзка с неотложна работа, доказана необходимост или по здравословни причини. В рамките на една и съща община е разрешено придвижването до друго частно жилище само на двама възрастни от домакинство по веднъж на ден, в часовия пояс между 5 ч. и 22 ч. Те могат да бъдат придружавани от деца до 14 г., за които упражняват родителски права, или от хора с увреждания от същото домакинство. На 3, 4 и 5 април, дните около католическия Великден, са позволени посещения на роднини и приятели в рамките на една и съща област. Затварят за клиенти ресторанти, кафенета, барове и сладкарници, като могат да продават храна и напитки само за вкъщи. Разрешена е спортна дейност на открито и в рамките на дадената община. Магазините и търговските центрове работят през седмицата, като затварят в предпразнични и празнични дни.

Норвежката столица Осло ще затвори всички прогимназии и гимназии и ще ограничи посетителите в частните домове до двама души до началото на април като мярка срещу разпространението на коронавируса, заявиха градските власти, цитирани от Ройтерс.

"Няма съмнение, че сега сме в трета вълна", каза ръководителят на градската управа Раймонд Йохансен, като добави, че репродуктивното число на вируса се е повишило до 1,5 в Осло. "Тези мерки се добавят към всички вече действащи, а взети заедно, те ще бъдат най-агресивните мерки, въвеждани в Осло от началото на пандемията", заяви той на пресконференция.

Детските градини и началните училища остават отворени, но районите в столицата с най-високо ниво на заразявания ще преминат на виртуално обучение за по-големите деца от началните училища. Според властите повечето нови заразявания са сред децата.

В столичния регион, където доминира откритият най-напред във Великобритания вариант на коронавируса, местните власти затвориха магазините, които не са от първостепенно значение, както и училищата, а също така ограничиха ресторантите да предлагат храна за вкъщи. При първата карантина, наложена през март миналата година, бяха затворени училищата и яслите, както и много услуги като фризьорските салони, но магазините и ресторантите останаха отворени.

По данни на Норвежкия институт за обществено здраве до вчера в Норвегия почти 448 000 души от 5,4-милионното население на страната са получили първа доза ваксина, а над 256 000 са получили втора доза.

Норвегия запазва едно от най-ниските нива на заразяване с вируса в Европа, но в момента преживява трета вълна на пандемията. Правителството каза миналата седмица, че може да бъдат наложени по-строги национални мерки, ако местните власти не успеят да ограничат разпространението на заразата.

Стотици хиляди румънци атакуваха вчера електронната платформа за записване за ваксинация срещу Covid-19 след началото на третия етап от имунизацията, насочен към цялото население, съобщава в. "Адевърул". Само до обяд в списъците на чакащи за имунизация са успели да се запишат над 100 000 души.

Същевременно Румъния премина нивото на заболеваемост от три на 1000 души население на национално равнище - случаите на новозаразени се увеличават, а интензивните отделения колабират, обобщава вестникът.

От утре до понеделник Сърбия влиза в локдаун, няма да работи нищо, освен магазини за хранителни стоки, аптеки и бензиностанции, съобщи премиерът Ана Бърнабич, информира сръбската национална телевизия РТС.

На пресконфереция след заседание на Кризисния щаб Бърнабич каза, че мерките за борба с разпространението на новия коронавирус в Сърбия се затягат и от утре до понеделник режимът на живот ще бъде като през изминалия уикенд.

От тази вечер ще бъде затворено всичко, освен хранителни магазини, аптеки и бензиностанции. Няма да има полицейски час, каза Бърнабич. Ще работи само това, което е необходимо за относително нормален живот, каза сръбският премиер. Необходимо е допълнително да забавим живота в Сърбия, за да може числата на новозаразените да се стабилизират. Това е преди всичко подкрепа за нашите здравни работници и за здравния сектор, каза Бърнабич. Тя добави, че това е компромисно решение, тъй като медицинската част от Кризисния щаб е настоявала мерките да продължат най-малко 14 дни.

Въпреки че Турция регистрира днес 15 503 нови заразявания с коронавирус - най-високото дневно увеличение тази година, президентът Реджеп Тайип Ердоган каза, че засега няма да бъдат налагани нови ограничения заради пандемията, предаде Ройтерс.

Ердоган призна, че случаите са се увеличили през последните две седмици, след като на 1 март бяха смекчени ограниченията в много райони, когато дневните заразявания бяха под 10 000. Той каза, че въпреки увеличението на случаите в някои райони, нивото на пациентите, приети в болници и интензивни отделения, както и на интубираните не е нараснало.

"На днешното заседание решихме да продължим сегашната практика в нашите градове и внимателно да следим развитието на ситуацията", заяви президентът след правителствено заседание.

По данни на здравното министерство досега в Турция са регистрирани 2 894 893 заразявания с коронавирус и 29 552 смъртни случая, от които 63 през последното денонощие. В 83-милионната страна 7,83 милиона човека са получили първа доза, а почти 3,57 милиона са получили втора доза от ваксината на китайската компания Sinovac.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус