В европейската нощ на музеите се включват 15 български града

За посетителите разгледали най-много изложби ще има награди

В европейската нощ на музеите се включват 15 български града

Тази вечер в цяла Европа ще се проведе европейската нощ на музеите. У нас в инициативата се включват 15 града - София, Пловдив, Смолян, Пазарджик, Варна, Стара Загора, Русе, Кюстендил, Чипровци, Сливен, Плевен, Монтана, Перник, Троян и Благоевград.

Само в столицата се очаква над 150 000 посетители да се възползват от удълженото работно време и безплатния вход в 30 музея и галерии. Някои от музеите ще продължат работа и след полунощ.

Триизмерни антични крепости, фестивал на хартиеното изкуства, работещи ретрокомпютри и други технологични чудеса, старо и ново художествено и плакатно изкуство ще могат да видят любителите на културните прояви в столицата.

Има игри и томболи с награди за посетителите, обиколили и разгледали най-много музеи и галерии.

Столичната община обещава безплатен  транспорт  от 18 часа пред Националната художествена галерия до Музея на социалистическото изкуство в "Дървеница" и до Националния исторически музей в Бояна.

Информационният център на Европейския съюз също ще се включи с две изложби под наслов "В Нощта на музеите" на Румен Статков и Милена Милушева. Ще бъдат представени и две аудиовизуални сюити. Едната е "Българска непреходност" като картините са на Румен Статков,а музиката на Теодосий Спасов. Другата е "Между небето и земята", където картините отново са на Румен Статков, но музиката е на Ивайло Крайчевски.

Посетителите ще могат да видят и графичния цикъл от 33 произведения "Послание към света". Видеоклипът е създаден по идея и монтаж на Стамен Костов.

От 20 до 21 часа театър "Мим-Арт" и група "Жестим" ще представят свое представление в градинката зад Националната художествена галерия.

От 22 часа със свои изпълнения ще се включи и пътуващият пианист Давиде Мортело.

От 2005 г. насам Европейската нощ на музеите е в България се провежда под егидата на Министерство на културата и Френския културен институт.

Споделяне

Още от Общество