В Европейския банков съюз още няма заявка за членство от България

Все още в Европейския банков съюз не е постъпило заявление за членство от страна на България, въпреки че още в средата на юли по време на политически консултации при президента Росен Плевнелиев партиите се обединиха около решението да се задейства процедурата по влизане на страната ни в този надзорен съвет, а от БНБ дори обявиха, че това е станало.

Информацията, че три месеца по-късно все още нищо не е предприето по този въпрос дойде от председателя на Надзорния съвет на единния надзорен механизъм Даниел Нуи в икономическата комисия на ЕП в отговор на въпрос на евродепутата от ГЕРБ Ева Паунова. Това е станало при изслушването на Нуи в понеделник, ден преди механизмът за единен надзор над европейските банки да започне да работи, съобщиха от Европейския парламент.

Нуи е обясни, че първата стъпка е изпращането на официално уведомление поне 5 месеца преди желаната дата за присъединяване. "Досега не сме получили подобно уведомление, но ние сме готови да сътрудничим на колегите от България при необходимост. В случай че са провеждани някакви срещи, на този етап мога да кажа, че те са били само неформални", казал Нуи.

В своето изказване Паунова обърнала внимание на факта, че българската банкова система устоя на най-тежката финансова криза и "преди масовото изтегляне на депозити от Корпоративна търговска банка беше смятана за стабилна и добре капитализирана". Тя добавила, че оповестеният в края на октомври доклад на одиторите в КТБ повдига сериозни въпроси за качеството на банковия надзор в България.

Изграждането на единен банков надзор, който отговаря за идентифицирането на рискови банки, цели да засили стабилността на финансовата система в ЕС. Това бе едно от дългогодишните искания на Европейския парламент и е основополагаща крачка към банков съюз в Европа.

От БНБ в средата на юли съобщиха още, че са започнали разговори с председателя на Европейския банков орган Андрея Енрия. В тях се иска преглед на качеството, капацитета, практиките и процедурите на управление "Банков надзор" в БНБ. "Когато това се случи, резултатите ще бъдат публично оповестени", посочиха от Централната банка.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес