В Европейския съд стартира делото "Юкос" срещу Русия

В Европейския съд стартира делото "Юкос" срещу Русия

Европейският съд по правата на човека в четвъртък започна изслушвания по делото, заведено след иск на представители на закритата петролната компания "Юкос" срещу руското правителство, предаде Асошиейтед прес.

Основателят на компанията, бившият петролен магнат Михаил Ходорковски, който сега е в затвора за измами и нарушения на данъчните закони, твърди, че руското правителство незаконно е ликвидирало "Юкос".

За първи път от завеждането на иска преди шест години, сега двете страни ще представят аргументите си в съда, който разглежда дела за нарушение на Европейската конвенция за правата на човека от 1950 година.

Европейският съд прие да разгледа исковете на "Юкос" за нередности в процедурите, предприети от руските власти, облагането на компанията, незаконността и размера на данъчната оценка и принудителната продажба на основното ѝ производствено подразделение "Юганскнефтегаз"; избирателно и пристрастно наказателно производство, довело до "двойно наказание".

Фалиралата петролна компания "Юкос" на някогашния най-богат човек в Русия Михаил Ходорковски иска над 98 милиарда долара от руската държава пред Европейския съд за правата на човека. Сумата е рекордна в 60-годишната история на съда.

Опасявайки се, че никога няма да получат правосъдие в руски съд, представители на "Юкос" внесоха жалба в Европейския съд на 24 април 2004 г. Основанията им са, че компанията е била атакувана от руските власти чрез данъчни процедури и принудителни мерки, които в крайна сметка са довели до нейната ликвидация.

Стартирането на делото в Европейския съд шест години по-късно увенчава усилията на "Юкос" да докажат, че действията на руското правителство са били "незаконни, непропорционални, произволни и дискриминационни", насочени към експроприация на компанията.

Руските власти обвиниха "Юкос" в сенчести сделки и използване на кухи компании с цел укриване на приходи от данъчните органи.

Атаката срещу "Юкос" започна през 2002 г. по обвинения за данъчни измами. "Юкос" бе осъдена да плати дължими данъци и лихви по тях на стойност 13 милиарда евро и близо 6 милиарда евро допълнителни глоби. Чрез съда властите успяха да замразят сметките на компанията, притиснаха я да си продаде активите на други фирми и да декларира ликвидация през 2006 г., като процедурата приключи година по-късно.

Бившият олигарх Михаил Ходорковски, който основа компанията в мътния период, последвал колапса на Съветския съюз, бе обвинен в измами и укриване на данъци и вкаран в затвора през 2003 г.

Повечето наблюдатели смятаха, че разправата с Ходорковски е политически мотивирана, тъй като той е отказал да се съобразява с тогавашния президент Владимир Путин.

Медведев: Ние редовно нарушаваме законите

Сегашният руски президент Дмитрий Медведев казва, че съдебната реформа и върховенството на закона са негов висш приоритет.

"Ние непрекъснато не зачитаме законите", заяви Медведев в сряда в реч пред високопоставени френски и руски бизнес лидери по време на посещението си във Франция. "Ние трябва да променим нещата в умовете на хората", каза още Медведев.

Той обеща да направи Русия страна, в която властва върховенството на закона.

В края на миналата година върховният съд на Русия прие решението на Европейския съд, че арестът през 2003 г. на Платон Лебедев, един от бизнес партньорите на Ходорковски, е бил незаконен. Това обаче не доведе до освобождаването на Лебедев.

Самият Ходорковски изтърпява осемгодишна присъда лишаване от свобода. Той няма илюзии, че обещанията на Медведев ще доведат до промяна. Привържениците на Ходорковски смятат, че той е в затвора, отчасти заради подкрепата, която оказваше на опозиционни партии и не се съобразяваше с политическото върховенство на Кремъл.

Система на узаконено насилие

"Системата е конвейер на гигантски завод, която живее по собствена логика и в общия случай, без да се подчинява на външен коректив. Ако станете суровина за този конвейер, на входа винаги ще се получава автомат Калашников, тоест, обвинителна присъда. Всеки друг резултат от преработката на суровина системата разглежда като брак", писа Ходорковски в сряда в статия във в. "Независимая газета".

"Системата на практика представлява едно общо предприятие, чийто бизнес е узаконеното насилие. Тук се трудят и порядъчни хора, но въпросът не е в човешкия материал, а в самите принципи на организация на действащата система", подчертава Ходорковский. "Ако някой смята, че в Русия углавното наказание може да бъде избегнато само защото конкретно престъпление не е било извършено, то този някой е неизлечим идеалист", пише още той.

Ходорковски го чакат още две десетилетия затвор по обвинения, сходни с тези, които го изпратиха в Сибир.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят