В. "Файненшъл таймс": Русия пренаписва историята на Пражката пролет

В. "Файненшъл таймс": Русия пренаписва историята на Пражката пролет

В стар съветски виц, намекващ за обичая на комунистическата партия да пренаписва историята по идеологически причини, един човек казва угрижено на друг: "Проблемът е, че никога не се знае какво ще стане вчера".

В засилващия се в Русия климат на вътрешна авторитарност и външна враждебност към запада, можеше да се очаква пропагандният апарат, служещ на президента Владимир Путин, един ден да сметне за необходимо да разкаже лъжи за Пражката пролет през 1968 г., пише в. "Файненшъл таймс".

Този осеммесечен период на сътресения в комунистическа Чехословакия беше определящ за следвоенната история на Централна и Източна Европа, а последиците от него накърниха тежко репутацията на Москва.

На 23 май телевизия "Русия-1" излъчи филм, обявен за документален и озаглавен "Варшавският договор - разсекретени страници". Авторите му претендират, че са получили достъп до непубликувани досега съветски архивни материали, които ще хвърлят нова светлина върху Пражката пролет.

Основните събития от Пражката пролет могат да бъдат обобщени в едно изречение. В нощта на 20 август 1968 г. армиите на ръководения от Москва Варшавски договор навлизат в Чехословакия, смазвайки опит от страна на реформаторите в комунистическата партия начело с Александър Дубчек, за мирна либерална промяна в страната.

Според руската телевизия обаче инвазията е била изпреварваща стъпка за предпазване на Чехословакия от подкрепен от НАТО преврат, замаскиран като "мирен граждански бунт с романтичното име "Пражка пролет"".

Чешкото и словашкото правителства протестираха, че филмът грубо изопачава историческите факти. Словаците изтъкнаха, че през декември 1989 г. Съветският съюз и другите участници в инвазията - България, Източна Германия, Унгария и Полша - са се извинили за действията си, припомня вестникът.

Чехите и словаците, както и останалата част от Европа, би трябвало да предвидят тези лъжи. Филмът е пореден пример за ускоряваща се кампания под ръководството на Путин за ревизиране на историята на Съветския съюз и постсъветска Русия от 20 век. Тя включва усилия да се омаловажат или игнорират репресиите на диктатора Йосиф Сталин, да се защити нацистко-съветския пакт от 1939 г. и да се прослави съветската роля във Втората световна война.

Поуката от филма за Пражката пролет е, че той показва какъв приоритет е за пропагандната машина на Путин да накара руснаците да гледат на НАТО като на постоянна заплаха и сега, както през 1968 г., отбелязва вестникът.

Споделяне

Още от Свят