В. "Гардиън": Меркел ще подкрепи плановете на Камерън

Дейвид Камерън и Ангела Меркел

Британският министър-председател получи сериозна подкрепа за усилията си за предоговаряне на условията на членството на Великобритания в Европейския съюз, след като Германия заяви, че всяка евентуална договорна промяна в ЕС трябва да защитава интересите на страните, които не са част от еврозоната, пише британският в. "Гардиън", цитиран от БТА в петък.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле написа съвместна статия с британския си колега Джордж Озбърн в британския в. "Файненшъл таймс", която свидетелства за решимостта на германската канцлерка Ангела Меркел да задържи Великобритания в ЕС.

В материала се казва, че всяка евентуална договорна промяна в ЕС трябва да "гарантира справедливост" за страните извън еврозоната.

Според "Гардиън" статията потвърждава сигналите от Берлин, че Германия иска да осигури уверения за Великобритания.

Същевременно Дейвид Камерън обеща да работи в тясно сътрудничество с Ангела Меркел за затягане на правилата в ЕС с цел изкореняване на социалния туризъм. За това пише друг британски вестник - "Експрес".

Германското правителство разглежда в момента доклад, препоръчващ да се ограничи времето, в което безработни мигранти от други страни в ЕС могат да остават в страната и да си търсят работа. Докладът препоръчва също злоупотребите със социалните помощи от мигрантите от ЕС да бъдат наказвани с временна забрана за влизане в страната.

Камерън заяви за Радио Би Би Си, че ще работи с германците и с други съюзници с подобно мислене за по-нататъшно затягане на правилата в ЕС. "Разговарях с Ангела Меркел лично миналата седмица и възнамеряваме да работим заедно с шведския премиер, с холандския премиер да затегнем нещата в тази област", каза британският премиер.

"Експрес" припомня, че в края на миналата година кметовете на 16 германски града отправиха молба за помощ за справянето с мигрантите от Източна Европа, главно роми от Румъния и България, които обвиниха, че източват системата за социално подпомагане.

Британското правителство на свой ред въведе ограничения в достъпа до социални помощи и улесни експулсирането на просяци и бездомници точно преди да отпаднат ограниченията за мигранти от Румъния и България.

Премиерът Камерън е подложен на силен натиск от депутатите от консервативната партия да затегне имиграционните правила в ЕС заради растящата популярност на крайнодясната Партия за независимост на Обединеното кралство на Найджъл Фараж.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа