В Гърция е разбита мрежа за черна търговия на лекарства през България

Гръцката полиция арестува служители на фармацевтични компании и лекари, които са продавали незаконно лекарства чрез фирма в България. Нелегалният износ е ощетил гръцката здравна каса в милиони евро и е довел до липса на основни животоспасяващи препарати в Гърция, съобщи БНР.

Агенцията по разследване на данъчните измами продължава разкритията за черна търговия на лекарства през България. По случая полицията арестува служители на три фармацевтични компании, лекари и фармацевти.

Повече от пет години е продължил нелегалният износ на лекарства към България чрез фирма на гръцки лекар с представителство у нас.

Чрез българската фирма са се изнасяли нелегално лекарства, както за български клиники, така и за други страни от Европа.

Тази нелегална мрежа е източвала средства от гръцката здравна каса с фалшиви рецепти и лекарствата са продавани на много по-високи цени в чужбина.

Съвместни екипи на полицията и финансовото министерство продължават проверките из цялата страна на складове за лекарства и аптеки.

Злоупотребите са за милиони евро. Само в Солун досега са засечени 400 фалшиви фактури за лекарства за над 100 хиляди евро, а в малкия град Триполи два фармацевтични склада са с глоба за 12 милиона евро.

Центровете на нелегалната мрежа са в Атина и на остров Родос.

Споделяне

Още от Балкани

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?